Visu ministriju automašīnu noma valstij izmaksā vairāk nekā 320 000 latu gadā, liecina "LETA Video" veiktais pētījums.

Visu Latvijas ministriju rīcībā šobrīd kopumā ir 115 automašīnas, no kurām lielākā daļa tiek nomātas.

Patlaban neesošajam kultūras ministram paredzētā "Audi A6" nomas maksa ir 721 lats mēnesī, savukārt īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās Signe Bāliņa, ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) un izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) savus "Audi A6" nomā par 737 latiem mēnesī.

Turpretī vislielāko nomas maksu par savu auto maksā vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), kura automašīna "Volvo XC90" izmaksā 970 latus mēnesī.

Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC) dienesta pienākumu pildīšanai izmanto savu personīgo auto "Mercedes S600", par ko valstij nomas maksa nav jāmaksā, taču ministra auto aprīkots ar 5,5 litru motoru, kas pilsētā uz 100 kilometriem var iztērēt pat 21 litru benzīna.

Ne tikai ministri, bet arī ierēdņi brauc ar lepnām un dārgām automašīnām, liecina "LETA Video" novērojumi. Tikai divu Latvijas ministriju rīcībā nav nevienas "Audi A6" automašīnas, taču ir arī ministrijas, kur parlamentārie sekretāri vai valsts sekretāri pārvietojas ar dārgākām un jaunākām automašīnām nekā ministrs.

Tomēr ir arī pozitīvi piemēri, un ne visi ierēdņi pārvietojas ar dārgām mašīnām. Nomāto auto sarakstos parādās arī lētāku marku automašīnas - "Škoda Octavia", "Ford Focus", "Opel Astra" un "Renault Megane".

Piemēram, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss pārvietojas ar 2006.gada "Škoda Octavia", par ko mēnesī tiek maksāti 237 lati.

Skatoties no ministriju viedokļa, vieglāk ir nomāt automašīnu, nekā pirkt, jo tādas naudas summas, lai nopirktu auto, ministriju rīcībā uzreiz nav, atzīst valsts kontroliere Inguna Sudraba. Tai pat laikā valsts kontroliere norāda - lai kādu ierēdni no mājām aizvestu uz darbu un pēc tam atvestu atpakaļ, nav nepieciešama dienesta automašīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!