Foto: AFP/Scanpix
Austrālijā bāzētās tiesību aizstāvju organizācijas "Walk Free Foundation" (WFF) pētījums liecina, ka 2014. gadā visā pasaulē mūsdienu verdzībā ir iesaistīti vairāk nekā 35 miljoni cilvēku, no kuriem 2300 ir no Latvijas.

Ar jēdzienu "mūsdienu verdzība" tiek skaidrota dažāda veida vardarbība - piespiedu darbs vai laulības, cilvēku tirdzniecība, parādu atkarība un piespiedu prostitūcija.

"Pastāv uzskats, ka verdzība ir pagājušā laikmeta problēma vai ka tā pastāv tikai valstīs, kurās ir karš un nabadzība," laikrakstam "The Guardian" sacīja WFF organizācijas dibinātājs un priekšsēdētājs Endrū Forests. "Taču pētījuma rezultāti liecina, ka mūsdienu verdzība pastāv katrā valstī. Mēs visi esam atbildīgi par mūsdienu verdzības pastāvēšanu, kas nes ciešanas mūsu līdzpilsoņiem."

Forests norādīja, ka pirmais solis verdzības izkaušanai ir tās izmērīšana. "Iegūstot šo informāciju, mums visiem – valdībām, pilsoņu sabiedrībai un uzņēmējiem – jāapvienojas, lai darītu galu šai smagākajai ekspluatācijas formai," viņš teica.

Saskaņā ar pētījumu Indijā verdzībā atrodas gandrīz 14 miljonu cilvēku, bet Ķīnā - virs trīs miljoniem. Pēc procentuālās attiecības pret iedzīvotāju skaitu vislielākais vergu īpatsvars ir Mauritānijā, kas ir 4%, bet nedaudz mazāk – Uzbekistānā (3,97%) un Haiti (2,3%).

Latvija no 163 valstīm atrodas 140. vietā, un vergu īpatsvars ir 0,1131%. Pētījuma autori izpētījuši, ka Eiropā ir 566 200 vergu.

Kopumā pēc organizācijas noteiktā indeksa uz Zemes ap pusprocentu iedzīvotāju atrodas mūsdienu verdzības stāvoklī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!