Foto: AFP/Scanpix
Kopš 2000.gada Latviju varētu būt pametuši aptuveni 200 tūkstoši cilvēku, taču kopējais iedzīvotāju skaits Latvijā sasniedz divus miljonus.

To parāda Latvijas Universitātes profesora Mihaila Hazana pētījums "Latvijas demogrāfiskā situācija šķērsgriezumā: kas šodien dzīvo Latvijā?".

Profesors teica, ka, visticamāk, pēdējo 11 gadu laikā valsti pametuši 200 tūkstoši cilvēku, taču viņš pieļāva, ka šis skaitlis varētu sasniegt arī 250 tūkstošus. Šādi dati iegūti, izmantojot "Eurostat", OECD un atsevišķu valstu statistikas pārvalžu un citu institūciju datus par Eiropas Savienības (ES) un citu valstu pastāvīgajiem iedzīvotājiem.

Saskaņā ar iegūtajiem datiem Latvijas iedzīvotāju skaits ir 2 029 100 cilvēku.

Publiski pieejamie dati liecina, ka laika posmā no 2000. līdz 2003.gadam Latviju pametuši aptuveni 40 tūkstoši iedzīvotāju, bet laika posmā no 2004.gada līdz 2008.gada beigām Latviju varētu būt atstājuši 80 tūkstoši iedzīvotāju.

Savukārt divu gadu laikā ‒ no 2009.gada sākuma līdz 2010.gada beigām ‒ no Latvijas izbraukuši 80 tūkstoši. Straujais emigrantu skaita pieaugums saistīts ar ekonomisko krīzi.

Iedzīvotāji lielākoties izbraukuši uz Lielbritāniju (45%), savukārt 17% ‒ uz Īriju.

Pieņemot, ka Latviju varētu būt pametuši aptuveni 200 tūkstoši iedzīvotāju, valstī varētu būt gandrīz 873 tūkstoši nodarbināto, salīdzinoši, pēc Centrālās statistikas pārvaldes sniegtās oficiālās informācijas, Latvijā ir aptuveni 966,5 tūkstoši strādājošo.

Tāpat, ņemot vērā aizbraukušo iedzīvotāju skaitu, Latvijā varētu būt gandrīz 169 tūkstoši darba meklētāju, kas ir par aptuveni 18 tūkstošiem mazāk nekā oficiālie dati.

Pēc Hazana aprēķiniem, IKP uz vienu iedzīvotāju ir par aptuveni 10,7% augstāks nekā izriet no CSP datiem un līdz ar to 2010.gadā IKP uz vienu nodarbināto Latvijā ir bijis nevis 55% no Eiropas Savienības valstu vidējā rādītāja, bet vismaz 60% apmērā.

Hazans ir LU Ekonomikas un vadības fakultātes profesors un Bonnas Darba pētījumu institūta asociētais pētnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!