Foto: DELFI
2010. gada nogalē Latvijas augļkopju asociācijas veiktais pētījums liecina, ka puse iedzīvotāju svaigu augļu un ogu iegādei tērē vidēji divus latus nedēļā uz vienu ģimenes locekli.

"Patēriņa kritums šajā gadā ir skaidrojams arī ar salīdzinoši zemajiem ražas rādītājiem. Šis pētījums tika veikts rudenī, kad lielai daļai Latvijas iedzīvotāju bija pieejami vietējie augļi un ogas bez maksas vai par nelielu cenu," saka Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte. "Būtiski ir atcerēties, ka vitamīnus organisms nespēj uzglabāt līdz pavasarim, tādēļ nauda, ko ziemā tērējam par augļiem un ogām, var samazināt izdevumus par zālēm.

Aptauju veica pētījumu kompānija "Data Serviss". Kopumā tika aptaujāti 1208 iedzīvotāji no visas Latvijas. Pētījuma ietvaros respondentiem tika uzdots jautājums "Cik daudz naudas Jūs tērējat svaigiem augļiem un ogām nedēļā uz vienu ģimenes locekli?". Atbildes liecina, ka puse Latvijas iedzīvotāju (50%) tērē līdz diviem latiem nedēļā uz vienu ģimenes locekli svaigu augļu un ogu iegādei. Aptuveni viena piektā daļa iedzīvotāju (21%) tērē vidēji līdz pieciem latiem, bet 5% Latvijas iedzīvotāju – līdz desmit latiem nedēļā vienam ģimenes loceklim.

10% iedzīvotāji norādījuši, ka pēdējā gada laikā augļu un ogu lietošana uzturā ir nedaudz palielinājusies, 15% patēriņš ir nedaudz samazinājies, bet vairāk kā pusei Latvijas iedzīvotāju (58%) svaigu augļu un ogu ēšanas paradumi nav mainījušies.

Arī iedzīvotāju atbildes uz jautājumu par motivāciju mainīt augļu un ogu lietošanas uzturā paradumus to apliecina. Latvijas iedzīvotāji kā nozīmīgākos faktorus, lai mainītu savus ēšanas paradumus, ir minējuši finansiālos apstākļus (50%) un augļu un ogu pieejamību (44,5%), kā arī augļu un ogu cenu izmaiņas (33%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!