Puse vidusskolas absolventu šogad gatavojas pirkt eksāmenu uzdevumus, ja būs tāda iespēja. Turklāt skolēni par jautājumiem gatavi maksāt lielas summas - līdz pat 250 latu par vienu eksāmenu. Šādus datus, aptaujājot gandrīz 1000 skolēnu un 140 pirmā kursa studentu, pētījumā ieguvis jauniešu žurnāls "Ugunsgalvas".
Uz jautājumu - vai jūs pirksiet eksāmenu uzdevumus, ja būs tāda iespēja, apstiprinoši atbildēja 56%, bet noliedzoši - 43%. Tikai viens procents aptaujāto atbildi nezināja. Summas, kuras skolēni gatavi maksāt par eksāmenu jautājumiem, svārstās no 30 santīmiem līdz 250 latiem.

Skolēnu biežāk minētais arguments eksāmenu negodīgai iegādei ir iespēja iegūt labāku atzīmi atestātā un līdz ar to iegūt labāku perspektīvu iestāties augstskolā, īpaši tajās skolās, kurās iestājeksāmenu vietā ņem vērā atestāta atzīmi. Skolēniem būtiska eksāmenu jautājumu iegādē šķiet arī drošības izjūta - iepriekš uzzinātās atbildes mazina stresu, bailes, uztraukumu, un mazāk arī jāmācās, anketās vēsta skolēni.

Daudzi skolēni uzskata, ka šobrīd eksāmenu jautājumi ir pārāk smagi un tos var veiksmīgi nokārtot tikai "gudrīši". Kā pretargumentu eksāmenu jautājumu iegādei skolēni min faktu, ka nav garantijas par to īstumu.

Kopumā skolēnu atbildes anketās liecina, ka viņi ir pesimistiski noskaņoti pret sistēmas sakārtošanu un uzskata, ka uzdevumus atkal varēs iegādāties pirms pārbaudījuma dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!