Foto: DELFI
Vairāk nekā trešdaļa jeb 35,4% Latvijas iedzīvotāju neatbalsta īpaša statusa piešķiršanu Otrā pasaules kara dalībniekiem, secināts Latvijas sociālās atmiņas monitoringā.

2012.gada aptaujā tika skaidrota Latvijas iedzīvotāju attieksme pret pašlaik izstrādāto likumprojektu, kura mērķis ir Otrā pasaules kara dalībniekiem piešķirt īpašu statusu.

Pētījuma autori norāda, ka viskrasāk pret šāda statusa piešķiršanu ir noskaņoti latvieši. Vienlaikus gan akcentē, ka gandrīz trešdaļa aptaujāto nespēj izlemt, vai šāds statuss ir nepieciešams un kam tas būtu jāpiešķir.

Respondenti, kas uzskata, ka šāds statuss būtu nepieciešams, vairāk sliecas par labu uzskatam, ka tas piešķirams ne tikai bijušajiem karavīriem, kas 1940.gadā bija Latvijas pilsoņi un laika posmā no 1939. gada 1.septembra līdz 1945.gada 8.maijam piedalījās karadarbībā, bet arī citām iedzīvotāju kategorijām.

Gan latvieši, gan krievvalodīgie respondenti visvairāk atbalsta īpaša statusa piešķiršanu tiem, kas karoja padomju militārajos formējumos, taču atšķirībā no latviešiem, kas priekšroku dod tikai Latvijas pilsoņiem -18,6% -, krievvalodīgie respondenti visbiežāk ir atbalstījuši īpaša statusa piešķiršanu visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Jau vēstīts, ka Saeimas komisijās strādā pie likumprojekta par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu izstrādes, kas bijušajiem karavīriem paredz nodrošināt pabalstus un citas sociālās garantijas.

Ar aicinājumu Saeimai izstrādāt deklarāciju sabiedrības saliedēšanai klajā nāca Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!