Vairākums Latvijas iedzīvotāju - 76% - ikdienas izdevumu apjoms parasti sakrīt ar ienākumu summu vai pārsniedz tos, un tikai 24% respondentu neiztērē visu nopelnīto, liecina "Factum" veiktā aptauja.
Trūkstošie līdzekļi visbiežāk tiek iegūti, izmantojot banku īstermiņa aizņēmumus vai aizņemoties no tuviniekiem un draugiem.

Pēdējā gada laikā gandrīz 80% respondentu ir veikuši lielos pirkumus, t.i. tādus, kuru izmaksas pārsniedz viņu mēneša ienākumus. Visbiežāk šādi tēriņi ir saistīti ar mājokļa remontu un labiekārtošanu, ceļojumiem un svinībām, kā arī automašīnu iegādi.

Visbiežāk izmantotie finansējuma avoti lieliem pirkumiem ir līzings un īstermiņa aizdevumi, kā arī līdzšinējie uzkrājumi. Lielos izdevumus nākamajā gadā cilvēki plāno mazāk nekā šogad.

24% no respondentiem tiek raksturoti kā taupīgie, jo neiztērē visu nopelnīto un budžetā bieži rodas līdzekļu pārpalikums. Šāda rīcība biežāk raksturīga cilvēkiem ar augstākiem ienākumiem un vecumā virs 45 gadiem. Katram otrajam respondentam pēdējā gada laika ir bijuši arī nozīmīgi papildu ienākumi.

Saskaņā ar aptaujas datiem, brīvie naudas līdzekļi visbiežāk tiek glabāti norēķinu vai algas kontā, skaidrā naudā vai arī tiek izmantoti patēriņa preču iegādei. Banku piedāvātie noguldījumu produkti pagaidām nav ieguvuši lielu popularitāti pat maksātspējīgāko iedzīvotāju grupā.

Pētījuma mērķa grupa bija cilvēki, kuru personīgie ikmēneša ienākumi ir virs 200 latiem mēnesī pēc nodokļu nomaksas. Aptauja tika veikta, izmantojot internetvidei atbilstošu izpētes metodoloģiju ar nejaušās izlases metodi no paneļa datu bāzes. Aptaujā ir piedalījušies 619 respondenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!