Foto: LETA
Valsts pārvaldē nodarbinātajiem izmaksātais atalgojums neatbilst pienākumu apjomam, kas definēts amata aprakstā, liecina Valsts kancelejas pasūtītā un kompānijas "Fontes" veiktā pētījuma rezultāti.

Pētījuma autori secinājuši, ka daļai valsts pārvaldē nodarbināto piešķirtā amatu saime, līmenis un mēnešalgu grupa nav samērojami ar konkrētā darbinieka amata nosaukumu un kodu. Proti, daļai darbinieku pienākumu apmērs un atbildības nav pielīdzināmas saņemtajam atalgojumam.

Piemēram, ir tādi amati, kuros atalgojums ir lielāks, nekā konkrētā amata ieņēmējam pienāktos pēc iekšējā taisnīguma principa un saskaņā ar situāciju darba tirgū. Vienlaikus lielākā daļa no identificētajiem ieņem līmenī augstāku amatu, kas nozīmē, ka viņu atalgojums ir ievērojami zemāks, nekā to paredzētu viņa amata apraksts, teikts pētījumā.

Valsts pārvaldei šīs situācijas risināšanai tiek ieteikts pārskatīt amatu aprakstus un amatu saimes, lai nodrošinātu, ka darbinieku atbildības un pienākumi ir detalizēti aprakstīti arī konkrētā darbinieka amata aprakstā.

Jau ziņots, ka saskaņā ar veikto salīdzinošo pētījumu par atalgojuma apmēru privātajā sektorā un valsts sektorā lielākā daļa valsts pārvaldes darbinieku saņem atalgojumu, kas ir ievērojami zem tirgus vidējā atalgojuma attiecīgā līmeņa speciālistiem privātajā sektorā.

Viskritiskākā situācija ir ar vidējā līmeņa un augstākā līmeņa atalgojumu, kur tas krasi atšķiras no privātajā sektorā atbilstoša līmeņa speciālistiem izmaksātā atalgojuma. Piemēram, ja privātajā sektorā vidējā līmeņa vadītāji saņem 3298 eiro un 4142 eiro, valsts pārvaldē atalgojuma apmērs šai grupai ir 1616 eiro un 1952 eiro. Tikmēr augstākā līmeņa vadītāji privātajā sektorā saņem 6127 eiro un 6310 eiro, kamēr valsts pārvaldē - 2229 eiro un 2431 eiro.

Pētījuma datus paredzēts analizēt un izmantot, lai piedāvātu kompleksu risinājumu par valsts pārvaldes atalgojuma konkurētspējas celšanu tuvāko trīs gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!