Foto: Sputnik/Scanpix

Pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas (DTR) vadītāja Aleksandrs Zaharčenko paziņojums par "Mazkrievijas" izveidi uzskatāms par deklaratīvu, liecina Latvijas Ārpolitikas Institūta (LĀI) mājaslapā publicētais LĀI pētnieces Ilvijas Bruģes viedoklis.

Pēc Zaharčenko teiktā, "Mazkrievija" pārņemtu pašreizējās Ukrainas funkcijas un iekļautu kā Donbasu, tā arī pašreizējās Ukrainas teritorijas, respektīvi mantotu bijušā Ukrainas promaskaviskā prezidenta Viktora Janukoviča režīmu, skaidro Bruģe.

Pētniece norāda, ka šāds paziņojums kopumā ir uzskatāms par deklaratīvu ne tikai tāpēc, ka Zaharčenko jau iepriekš ir izcēlies ar līdzīgiem paziņojumiem, bet arī tāpēc, ka ir skaidrs, ka Ukraina šādu scenāriju nekad nepieņemtu, turklāt arī rietumvalstis ir izteikušas savu nosodījumu šāda veida izteikumiem un apstiprinājušas savu atbalstu Minskas vienošanās ieviešanai, uzsver Bruģe.

Pēc pētnieces domām šādam paziņojumam ir saskatāmi divi iemesli. Mazāk ticamais scenārijs varētu būt, ka tā ir Krievijas stratēģija ar ilgtermiņa mērķi Donbasu padarīt par iesaldēto konfliktu un pakāpeniski institucionalizējot esošo situāciju Ukrainā. Otrais un visticamākais scenārijs varētu būt, ka DTR vadītājs ar saviem izteikumiem centās ietekmēt 19. jūlijā notikušās sarunas par Minskas vienošanos.

"Nozīmīgi ir arī tas, ka šāds paziņojums no DTR līdera puses nāca vienu dienu pirms Minskas pārrunām, otrkārt, Ukrainas parlamentā tiek virzīta iniciatīva par Donbasa demilitarizāciju," papildina eksperte.

Kopumā šķiet, ka šis "Mazkrievijas" projekts paliks vien kā DTR līdera iztēles auglis, ir pārliecināta Bruģe, piebilstot, ka raugoties no Krievijas skatupunkta, Doņeckai ir nepieciešams tāds līderis, uz ko Krievija var paļauties.

Jau ziņots, ka Zaharčenko otrdien paziņoja par jaunas valsts "Mazkrievijas" izveidošanu. "Mēs uzskatām, ka Ukrainas valsts tādā veidā, kādā tā pastāvēja, nav atjaunojama. Mēs, bijušās Ukrainas reģionu pārstāvji, izņemot Krimu, paziņojam par jaunas valsts dibināšanu, kas būs Ukrainas pēctece. Mēs esam vienisprātis, ka jauno valsti sauks "Mazkrievija", jo pats nosaukums "Ukraina" sevi ir diskreditējis," žurnālistiem Doņeckā teica DTR vadītājs.

Tikmēr Krievijas pastāvīgais pārstāvis Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā (EDSO) Aleksandrs Lukaševičs atzinis, ka Austrumukrainas prokrievisko teroristu grupējuma DTR līdera paziņojums par jaunas valsts "Mazkrievijas" izveidošanu neatbilst Minskas lūgumiem par Ukrainas krīzes noregulējumu un to ir grūti nosaukt par reālu politiku.

"Es uzskatu, ka šie paziņojumi neiet kopā ar pušu saistībām Minskas pasākumu kompleksa ietvaros, un kopumā (..) tos diez vai var uzskatīt kā reālu politiku, kas attiecas uz reālo politisko dzīvi," žurnālistiem skaidroja diplomāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!