Sabiedriskās politikas centra "Providus" izdotajā pārskatā par korupciju un pretkorupcijas politiku Latvijā "Korupcijas °C" atzinīgi novērtēta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbība.

Pētnieki secinājuši, ka ne tikai no formālās politikas viedokļa, bet arī iedzīvotāju uztverē KNAB ir prominenta loma un tā bauda tiesībaizsardzības institūcijām Latvijā netipiski augstu uzticību. Negatīvais aspekts esot tas, ka gandrīz nemitīgi liela sabiedrības daļa galveno atbildību par cīņu pret korupciju uzveļ valdībai.

Pētījuma galvenais redaktors Valts Kalniņš norādīja, ka vairums iedzīvotāju korupcijas kaitējumu apzinās nacionālā mērogā, bet daudziem tas nav pietiekams faktors, lai individuālā līmenī viņus atturētu no iesaistīšanās korupcijā.

Viens no pētījuma mērķiem ir noskaidrot, vai konkrētas aktivitātes ilgstošā laika periodā noved līdz lielākām izmaiņām. Piemēram, vai ierosinātās krimināllietas nonāk līdz tiesai un vainīgie tiek sodīti.

Pētot 2005.gada pašvaldību vēlēšanās noteikto partiju priekšvēlēšanu kampaņu izdevumu "griestu" ietekmi, secināts, ka kampaņām tērētie izdevumi patiešām samazinājušies, stāstīja "Providus" pētniece Lolita Čigāne.

Lielākā daļa partiju, izņemot Latvijas Pirmo partiju (LPP), ievērojušas noteikto tēriņu apjomu vai tikai nedaudz to pārkāpušas. Tēriņu "griestu" noteikšana gan nav veicinājusi saturīgākas komunikācijas ar auditoriju veidošanos, taču palielinājusies mediju kā informatīvā materiāla loma.

Pieaugusi nedeklarēto partiju līdzekļu daļa, kā arī vairākas partijas vēlējušās izmantot slēpto reklāmu. Čigāne gan norādīja, ka arvien samazinās to mediju skaits, kas pakļaujas politiķu ietekmei.

Viņa uzsvēra, ka 2006.gada vēlēšanās partiju izdevumu "griestu" noteikšanas pozitīvais faktors varētu zust, ja netiks palielināta KNAB kompetence pārkāpēju sodīšanā.

KNAB vērtējums par 2005.gada pašvaldību vēlēšanām tikšot publiskots nākamā gada aprīlī.

KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs norādīja, ka pēdējā laikā īpaši pieaudzis KNAB ierosināto krimināllietu skaits un KNAB aktivitātes vērtējamas kā konsekvents politikas virziens, nevis vienreizējas akcijas.

ASV vēstniecības Latvijā, kas atbalstījusi pārskata tapšanu, pārstāvis Tims Mors uzsvēra, ka korupcija ir globāla problēma un šī izdevuma atbalstīšana no vēstniecības puses nav "pakratīšana ar pirkstu Latvijai", bet sabiedriski publiskas diskusijas rosināšana.

Jau ziņots, ka pārskatā apkopoti gan fakti par pretkorupcijas politikas svarīgākajiem notikumiem 2005.gada pirmajos sešos mēnešos, gan sniegts ieskats korupcijas apkarošanā kopš 2003.gada.

Pirmajā izlaidumā īpaši analizēta partiju kampaņas tēriņu griestu ietekme un tā sauktā administratīvā resursa izmantošana pirms šī gada pašvaldību vēlēšanām, korupcijas riski struktūrfondu vadības sistēmā Latvijā un aptauju konstatētās izmaiņas iedzīvotāju priekšstatos un saskarsmē ar korupciju no 1999. līdz 2005.gadam.

"Providus" šādus pārskatus iecerējis izdot reizi pusgadā.

Pētījums latviešu un angļu valodā ir pieejams sabiedriskās politikas interneta portālā "Politika.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!