Lai arī zoologi bija cerējuši ar DNS palīdzību noskaidrot, vai pirms vairāk nekā gada Roņu salas iedzīvotāju mieru traucējošais lācis un vēlāk Latvijā – Dundagas pusē redzētais ķepainis ir viens un tas pats lācis, pārbaudes neizdosies veikt, jo igauņu pētniekiem izžuvusi ekskrementu kaudzīte, kuras DNS bija iecerēts salīdzināt ar Dundagas pusē mītošā lāča DNS, vēsta laikraksts "Diena".
Laikraksts norāda, ka pētnieki vēlējās salīdzināt Roņu salas un Dundagas pusē manīto lāču ekskrementos atrodamos DNS, lai noskaidrotu, vai tas ir tas pats lācis. Ja tā būtu, tad pierādītos iepriekš izskanējušie minējumi, ka lācis pārpeldējis jūru no Roņu salas uz Latviju.

Jau vēstīts, ka 2006.gada pavasarī tika ziņots, ka pa ledu no Latvijas uz Igaunijai piederošo Roņu salu devies brūnais lācis. Lielais dzīvnieks radīja satraukumu vietējos Roņu salas iedzīvotājos, tādēļ Igaunijas varas iestādes organizēja ķērāju brigādes, kuru uzdevums bija dzīvnieku nogādāt krastā. Tomēr lāci neizdevās noķert, viņš veiksmīgi maldināja mednieku suņus – tiklīdz tos izdzirdēja, brida jūrā un jauca pēdas, tāpat ķepaini neizdevās pievilināt ar īpašām barotavām. Vēlāk – jau rudens pusē lācis tika manīts Kurzemes piekrastē un speciālisti pieļāva, ka viņš atpeldējis no Roņu salas.

Laikraksts norāda, ka no Dundagas puses lāča ekskrementiem tomēr tiks paņemti DNS paraugi. Kaut arī tos vairs nevarēs salīdzināt ar Roņu salā atrastajiem paraugiem, zoologi tomēr varēs noteikt lāča izcelsmi. "Ja lācis piederēs tā sauktajai Igaunijas lāču vai Ziemeļlatvijas lāču populācijai, tad vēl varētu saglabāties neliela intriga, ka tas varbūt ir tas pats lācis, kas bija Roņu salā. Jo maz ticams, ka lācis būtu devies uz Kurzemi pāri visai Latvijas teritorijai," laikrakstam sacījis zoologs Jānis Ozoliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!