Foto: LETA/ Privātais arhīvs
Nedēļas nogalē bijusī labklājības ministre, tagad Saeimas deputāte Ramona Petraviča ("Par cilvēcīgu Latviju" (PCL)) savā sociālā tīkla "Facebook" profilā ievietoja attēlus, no kuriem noprotams, ka viņa piedalās Saldū notiekošajā protestā pret obligātu vakcināciju pret Covid-19. Sarunā ar portālu "Delfi" viņa norāda, ka ir vakcinējusies, bet protestā aizstāvējusi tos cilvēkus, kuri "ir izlēmuši savādāk".

Nedēļas nogalē vairākās vietās Latvijā notika piketi pret obligātu vakcināciju pret Covid-19. Tā cilvēki pauda neapmierinātību ar likumprojektu, kas paredz tiesības darba devējam atlaist darbinieku, ja viņam nav sadarbspējīga Covid-19 sertifikāta, kas apliecinātu Covid-19 pārslimošanas vai vakcinācijas faktu.

Protestā piedalījās arī Petraviča, savā "Facebook" profilā ievietojot attēlus no notikuma. Tajos bijusī ministre redzama cilvēku ielokā, kuri rokās tur plakātus "Pret tautas dalīšanu", "Stop! Atstājiet izvēli manās rokās!", kā arī "Nemainīšu veselību, brīvību pret nepārbaudītu vakcīnu". Pie ieraksta Petraviča norādījusi "Pār piketētājiem lido svēteļi, dodot svētību un aizsardzību. Pret obligātu vakcināciju," tādējādi dodot mājienu par savu atbalstu šim pasākumam.

Jāatgādina, ka Petraviča savu poti pret Covid-19 saņēma februārī - kā tā laika labklājības ministre, lai varētu nodrošināt valsts pamatfunkciju nepārtrauktību.

Foto: LETA

Pēc potes saņemšanas viņa pauda, ka ar vakcināciju viņa vēlējās parādīt, ka pilnībā uzticas šai vakcīnai un vēlējusies būt kā piemērs un iedrošināt tos, kuri vēl šaubās.

Tas vairākos sociālo tīklu lietotājos raisījis neizpratni par bijušās ministres rīcību, februārī kopā ar citām amatpersonām vakcinējoties pret Covid-19, bet pāris mēnešus vēlāk piedaloties protestā pret likumprojektu, kas nodrošinātu drošu vidi izglītības un ārstniecības iestādēs, kā arī sociālās aprūpes centros, kas bija Petravičas atbildības sfēra, kad viņa vēl bija ministre.

Petraviča sarunā ar portālu "Delfi" pauda, ka pavasarī viņa vakcinējās, jo tajā brīdī tika uzsākta SAC klientu vakcinācija. "Tajā brīdī nebija šaubu, ka arī man ir jāvakcinējas, jo, ja es apmeklēju SAC, tad es to nedrīkstētu darīt, ja nebūtu vakcinējusies," norādīja bijusī ministre, uzsverot, ka visi valdības locekļi vakcinējās, lai parādītu piemēru sabiedrībai.

Komentējot savu dalību protestā pret obligātu vakcināciju, Petraviča norādīja, ka viņa nav pret vakcināciju un nemēģina nevienu atrunāt vai pierunāt. "Tajā brīdī, kad paši vakcinējāmies, tika uzsvērts, ka vakcinēšanās ir un būs brīvprātīga. Tāpēc šobrīd, esot vakcinētai, man ir tiesības aizsargāt to cilvēku viedokļus un tiesības, kuri ir izlēmuši savādāk," norādīja Petraviča.

Viņa pauda, ka balsos "pret" likumprojektu, kas nosaka darba devējam tiesības atlaist darbinieku bez sadarbspējīgā Covid-19 sertifikāta, kad tas tiks izskatīts Saeimā 2. un galīgajā lasījumā. Gadījumā, ja tas tiks pieņemts, Petraviča kopā ar citiem opozīcijas pārstāvjiem apņēmusies vākt parakstus, lai ierosinātu referendumu.

"Neviens jau neslēpj, ka tāds vīruss ir. Bet, ja ir jautājumi [par vakcināciju], tos vajag izskaidrot," alternatīvu Saeimā esošajam likumprojektam piedāvāja Petraviča.

Jau ziņots, ka Saeima konceptuāli atbalstīja likumprojektu par tiesībām atlaist darbinieku bez sadarbspējīgā sertifikāta. Lai grozījumi stātos spēkā, par tiem vēl otrajā – galīgajā – būs jālemj Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!