Foto: DELFI
Labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) padomniece komunikācijas jautājumos Liesma Kalve iepriekš ierauta skandālā ar ES fondu izlietošanu, vēsta LTV raidījums "de facto".

LTV stāsta, ka Kalves uzņēmums "Lateast" 2008. gada saņēma 600 000 latu finansējumu no ES fondiem māla granulu rūpnīcas izveidei Kupravā, taču ražotnes darbība tā arī nebija uzsākta. Vēlāk Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) ar tiesas palīdzību lika firmai atmaksāt atpakaļ ES piešķirto naudu. Taču tas nebija iespējams – firma likvidēta, īsi pirms tam tai reģistrēts 120 000 nodokļu parāds.

Projekta īstenotāja un tolaik SIA "Laeast" īpašniece bija Liesma Kalve, nesen pieņemta darbā Labklājības ministrijā. Kalve neuzskata, ka skandāls ar ES fondu projektu bojā viņas reputāciju un skaidro, ka pie vainas toreiz bija ekonomiskā krīze un tas, ka banka lūdza ātrāk atmaksāt kredītu – to firma sedza no fondu līdzekļiem.

Kalve arī skaidro, ka rūpnīcas projekts izgāzās ekonomiskās krīzes dēļ – banka esot prasījusi atmaksāt pilnu kredīta summu un tā dēļ uzņēmumam beidzās līdzekļi. Taču "de facto" pieejamajā tiesas spriedumā ir lasāms – tiesa neguva pierādījumus tam, ka uzņēmums meklēja citu investoru.
Kalve raidījumam arī skaidro, ka rūpnīcas darbs sākotnēji bija apstājies iegādāto iekārtu nepilnību dēļ, bet no jauna palaist nav bijis iespējams, jo beigusies nauda.

"Rūpnīcā strādāja speciālisti, vesela brigāde. Viņi mēģināja novērst tās nepilnības, kas bija", raidījumam skaidroja Kalve. Tas ir pretrunā ar Kupravas pagastvīra novērojumiem – laikā, par kuru runā Kalve, viņš pie rūpnīcas cilvēkus nav manījis.

Labklājības ministre Ramona Petraviča skaidro, ka nav zinājusi par šādu savas jaunās darbinieces pagātnes detaļu un uzticējusies CV rakstītajam. "Man tiešām šāda informācija nav bijusi līdz šim...". Taujāta, vai viņa nav pārbaudījusi informāciju par jauno darbinieci interneta resursos, Petraviča atbildēja, ka to nav darījusi.

Partijas "KPV LV" valdes loceklis Artuss Kaimiņš sarunā ar LTV pauda, ka šāda informācija arī viņam ir jaunums un aicinājis ļaut ministrei un viņas biroja darbiniekiem iestrādāties. "Šobrīd ministre strādā no 23. janvāra. Jums jau viss ir slikti", komentēja Kaimiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!