Foto: Shutterstock

Uzņēmumu "BioNTech" un "Pfizer" izstrādātās Covid-19 vakcīnas piegādes Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm kavēsies trīs līdz četras nedēļas, piektdien paziņojusi Vācijas Veselības ministrija.

Kavēšanās saistīta ar darbiem "Pfizer" rūpnīcā Beļģijā.

"ES Komisija un caur to ES dalībvalstis tika informētas, ka "Pfizer" nespēs pilnībā nodrošināt jau apsolīto piegādes daudzumu nākamās trīs līdz četras nedēļas, jo tiek veiktas pārmaiņas rūpnīcā" Beļģijā, paziņoja Vācijas Veselības ministrija.

"Pfizer" informējis, ka renovācijas mērķis ir palielināt ražošanu, sākot no februāra vidus, atklāja ministrija.

Vācija pauda nožēlu par šo negaidīto un pēkšņo paziņojumu, sevišķi, ņemot vērā, ka piegādes datumus līdz februāra vidum bija noteikušas pašas kompānijas.

Vācija sagaida no Eiropas Komisijas (EK), ka tā mēģinās viest skaidrību par notikušo un panākt konkrētību par turpmākajam piegādēm no "Pfizer".

Vācijas Veselības ministrija solīja, ka pirmajā ceturksnī plānotās vakcīnas devas tiks pilnībā piegādātas pirmajos trīs 2021. gada mēnešos, un kavēšanās tiks kompensēta, sākot no februāra vidus.

Sešas ES valstis piektdien kopīgā vēstulē EK paudušas nopietnas bažas par vakcīnas piegāžu kavēšanos.

Baltijas valstis, Dānija, Somija un Zviedrija vēstulē norādījušas, ka šī situācija ir nepieņemama un grauj uzticamību vakcinācijas procesam.

"Mēs esam spiesti informēt mūsu sabiedrību un sevišķi riska grupas (..), ka viņu vakcinēšana aizkavēsies, neskatoties uz mūsu valdību ievērojamajiem pūliņiem nodrošināt laicīgu piegādi," norādīts vēstulē.

Vēstulē EK lūgta nekavējoties pieprasīt paskaidrojumus "BioNTech" un "Pfizer" un uzsvērt, cik svarīgi ir, lai piegādes notiek laicīgi un piegāžu process ir stabils un caurspīdīgs.

Vēstulē teikts, ka "BioNTech" un "Pfizer" informējuši amatpersonas sešās valstīs, ka piegādes nākamajās nedēļās kavēsies. Vairākām valstīm norādīts, ka piegādes kavēsies līdz 8. februārim, bet citām nav dots nekāds termiņš.

Lietuva šodien ziņoja, ka nākamo četru nedēļu laikā plānoto 108 810 devu vietā varētu tikt piegādātas tikai 54 505 devas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!