Šodien pie ASV vēstniecības Rīgā sākusies skaļa protesta akcija pret ASV plāniem uzsākt karadarbību Irākā. Pasākumā pulcējušies vairāk nekā 300 protestētāju - gan oficiāli šo akciju pieteikušās sabiedriskās organizācijas "Kustība par neitralitāti", gan iepriekš Rīgas ielās notikušā nesankcionētā gājiena dalībnieki, gan vairāki nacionālboļševiku kustības aktīvisti.
No sākuma protestētāji - pārsvarā nesankcionēto akciju dalībnieki - aktīvi pieprasīja ASV vēstnieka iznākšanu, taču šo prasību vēlāk vairs neuzturēja. Tika skandēti saukļi "Karam nē!" un tamlīdzīgi.

Viena no "Kustība par neitralitāti" pārstāvēm Tatjana Ždanoka aicināja oficiāli pieteiktās akcijas dalībniekus nostāties atsevišķi no nesankcionēto pasākumu pārstāvjiem un pamazām abas grupas atdalījās viena no otras. Sankcionētā piketa dalībniekus var atšķirt pēc baltajām vestēm, kurās viņi tērpušies. Uz tām ir uzrakstīti dažādi pretkara saukļi.

Sankcionētā pasākumu vadītājs, Saeimas deputāts Andris Tolmačovs aģentūrai LETA sacīja, ka ir aicinājis oficiāli nepieteikto protestu dalībniekus ievērot policijas norādījumus, taču viņš neesot klausīts, tādēļ nevar uzņemties atbildību par viņu aktivitātēm.

Iepretī vēstniecībai, pilsētas kanālā uz ledus no svecītēm un sarkanbaltsarkanām lentām izveidots uzraksts "No War" (Nē karam). Pasākuma dalībniekiem izdalīti zili karodziņi ar Zemes attēlu, baltu balodi un uzrakstu "Kustība par neitralitāti"/"Dvižeņije za ņeitraļiķet".

Pēc apmēram pusstundu ilgas stāvēšanas iepretim vēstniecībai oficiālās protesta akcijas dalībnieki pāri Bastejkalna tiltiņam devās gājienā uz Pils laukumu. Savukārt nesankcionētā pasākuma aktīvisti palika pie vēstniecības, karsti diskutējot ar policiju.

Jau ziņots, ka nedaudz vairāk kā pussimts cilvēku, pārsvarā jaunieši, protestējot pret ASV plāniem uzsākt karadarbību Irākā, šodien ap plkst.12 no Bastejkalna garām ASV vēstniecībai devās nesankcionētā gājienā pa Rīgas ielām.

Policija notiekošajam it kā īpašu uzmanību nepievērsa, taču vēlāk aģentūra LETA noskaidroja, ka privātā ģērbti kārtības sargi visu ir filmējuši videolentē un tiks lemts, vai kāds par nesankcionētā gājiena rīkošanu tiks sodīts.

Kā ziņots, līdz 10 miljoniem cilvēku Zemes piecos kontinentos, arī zinātnieki Antarktīdā, šodien gatavojas izteikt savu protestu pret iespējamo ASV vadīto karu Irākā. Mītiņi, protesta demonstrācijas un gājieni plānoti aptuveni 400 pilsētās 60 pasaules valstīs. Šie protesti varētu būt visplašākie pēc tiem, kuros tika nosodīts karš Vjetnamā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!