Foto: LETA

Valsts vides dienests (VVD) uzgājis tūkstošiem kubikmetru atkritumu īpašumā, kas pieder vienam no atkritumu apsaimniekošanas firmas "Ķilupe" īpašniekiem – Andrim Saulītim, svētdienas vakarā ziņoja raidījums "De facto".

Pēc aculiecinieka ziņotā, nolīdzinātā laukumā bija redzami papīri, plastmasas, auduma atliekas, stikli, dažāds iepakojums, arī bīstamie atkritumi, piemēram – nolietotas elektriskās un elektroniskās iekārtas, medikamenti un šļirces.

Nelegālais atkritumu kalns atrodas tieši blakus kompānijas "Ķilupe" teritorijai, tādēļ tiek pārbaudīts arī tas, vai ar notikušo nav saistīts arī pats uzņēmums.

Par notikušo pilnā mērā atbildību uzņēmies zemes īpašnieks Andris Saulītis. Viņš ir atkritumu biznesa pārstāvis un viņam pieder divi uzņēmumi - SIA "Marss", un 68.75% firmā "Ķilupe". Otrs Ķilupes līdzīpašnieks ir Ogres pašvaldība. Abas firmas apkalpo tuvējos novadus.

Uzņēmuma valdes locekle Ilma Saulīte no intervijas "de facto" atteicās, bet norādīja, ka uzņēmums sadarbojas ar VVD, sniedzot pieprasīto informāciju. Uzņēmums arī VVD paskaidrojis, ka par konkrēto situāciju atbild Andris Saulītis kā privātpersona.

Viņš pats zemesgabalā atklāto kaudzi saziņā ar vides uzraugiem gan dēvē par siltumnīcu zemi ar nelielu atkritumu piejaukumu, taču dokumentus par atkritumu izcelsmi uzrādīt nevar, noskaidrojis raidījums.

"Faktiski ir tā, ka tajos skaidrojumos nav minētas konkrētas personas, nav norāžu vai iesniegti rēķini, cita dokumentācija, kas apliecina izcelsmi jau no konkrētām personām - par augsnes iegādi vai kā savādāk. Tādēļ visā informācijas kopumā, kas ir mūsu rīcībā, ir šīs pretrunas, un attiecīgi notiek vēl citu apstākļu un faktu noskaidrošana," raidījumam apliecina VVD pārstāvis Kalvis Avotiņš.

Andris Saulītis detalizētas atbildes uz "de facto" jautājumiem nesniedza, nosūtot rakstisku viedokli par notikušo: "Saistībā uz Jūsu uzdotajiem jautājumiem detalizētas atbildes un skaidrojumus esmu sniedzis VVD. VVD ir pieņēmis lietā konstatētajiem faktiem atbilstošus un pamatotus lēmumus, uzliekot man pienākumu noteiktā termiņā veikt īpašuma sakārtošanu. VVD lēmumus neesmu apstrīdējis, tos ievēroju un izpildu. Plašākus komentārus sniegt nevēlos."

Atkritumu izvešanai ir dots laiks līdz septembra beigām. Jau maija vidū zemes īpašnieks ziņoja, ka teritorija ir attīrīta.

Pagājušajā nedēļā Vides inspektors apmeklēja Saulīša īpašumu un secināja, ka iepriekš fiksētie atkritumi tur patiešām vairs neatrodas, un teritorijā strādāts ar traktortehniku. Saulītis dienestu informējis, ka aprīlī daļa atkritumu, gandrīz tūkstoš kubikmetru, aizvesti. Tā gan ir tikai desmitā daļa no sākotnēji konstatētā, tādēļ vides dienests vēlas pārliecināties, vai atkritumi nav paslēpti uzbērumā un plāno uzdot īpašniekam veikt grunts piesārņojuma laboratorisku novērtēšanu.

Ogres pašvaldība par sava biznesa partnera īpašumā atklāto šmuci nav informēta un tā par notikušo uzzināja no "de facto".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!