Foto: DELFI

Paceļoties līdz 7,06 metriem, ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils pārsniedzis kritisko septiņu metru atzīmi, pilsētā sākušas applūst zemākās vietas.

Kā vienas no patlaban apdraudētākajām vietām Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskuls aģentūrai LETA minēja mazdārziņus Nometņu ielas rajonā un Grīvas kapus.

Straujā ūdens līmeņa celšanās Daugavā pie Daugavpils ir saistīta ar ledus sastrēgumu, kas Daugavā izveidojies pie Vaikuļāniem Daugavpils novada Līksnas pagastā, skaidroja Ruskuls.

Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts, komentējot situāciju Vaikuļānos, aģentūrai LETA atzina, ka ledus sastrēgums pamazām sāk skaloties un ir cerības, ka tuvākajā laikā tas tiks pārrauts. Situāciju gan sarežģījot tas, ka Daugava lejpus Nīcgales joprojām nav atbrīvojusies no ledus.

"Citos gados ledus sastrēgumi pie Vaikuļāniem tikuši pārrauti jau pie 5,5 metriem. Patlaban ūdens līmenis ir paaugstinājies līdz 6,6 metriem, bet ledus sastrēgums joprojām nekust," stāstīja Aizbalts.

Šodien operatīvo dienestu darbinieki no palu ūdeņu apņemtajām mājām Daugavpils novada Sventes un Kalkūnes pagastā evakuējuši divas ģimenes ar bērniem.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts, no Sventes pagasta Nīcgales ciema evakuētā ģimene vakar vakarā tikusi brīdināta par applūšanas draudiem, taču nolēmusi riskēt un nedoties no vasarnīcas mājās, pārnakšņot turpat uz vietas. No rīta, kad vasarnieki nolēmuši doties mājās, ceļš jau bija applūdis.

Jau ziņots, ka pārplūstošās Daugavas ūdeņi Daugavpils novadā nošķīruši no ārpasaules vairākus ciemus ar tajos mītošajiem ap pussimts cilvēkiem.

No ārpasaules patlaban ir nošķirti Mazie un Lielie Ribaki, kuros dzīvo 30 līdz 40 cilvēki, Aizupes ciems, kurā mīt 12-15 cilvēki, un Nīcgales ciems, kur atrodas vairākas mājas, kuras to īpašnieki izmanto galvenokārt kā vasarnīcas.

Pārējo no ārpasaules nošķirto ciemu iedzīvotāji, līdz kuru mājām patlaban var nokļūt vienīgi ar laivu, no evakuācijas pagaidām atteikušies.

Palu ūdeņi Daugavpils novadā appludinājuši arī aptuveni 50 vasarnīcas dārzkopības kooperatīvā "Ļubaste", vairākus vecā Ilūkstes ceļa un ceļa Daugavpils-Rubanišķi posmus, kā arī vairākus pagastu ceļus Līksnas un Sventes pagastā.

Ūdens līmenim Daugavā sasniedzot 7-7,5 metru atzīmi, Daugavpilī sāk applūst zemākās vietas un ielas. Daugavpils novadā pie šāda ūdens līmeņa sāks applūst arī dārzkopības kooperatīvi "Kooperators" un "Maļutki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!