Gandrīz 200 cilvēku šovakar pie Eiropas Komisijas pārstāvniecības Rīgā piketē par dažādiem nepilsoņu tiesību jautājumiem.
Piketētājus, lielākā daļa no kuriem ir vecāka gadagājuma cilvēki, uztrauc politiķu attieksme pret nepilsoņu tiesībām Latvijā.

Kā pastāstīja Saeimas deputāts Jakovs Pliners (PCTVL), šodien aprit 16 gadi, kopš Augstākā padome pieņēma likumu par pilsonības iegūšanu. Latvijā ir 392 000 nepilsoņu, no tiem 30% ir piedzimuši Latvijā, vidējais nepilsoņu vecums ir aptuveni 40 gadu, un 18 000 nepilsoņu ir bērni.

Pliners uzskata, ka nepilsoņiem vajadzētu piešķirt tādas pašas tiesības, kādas tiek piešķirtas nepilsoņiem citās valstīs.

Politiķis uzsver, ka nepilsoņiem vajadzētu ļaut piedalīties pašvaldību vēlēšanās. "Šie cilvēki Latvijā dzīvo, strādā un maksā nodokļus, bet politiskā līdzdalība viņiem ir liegta," sacīja Pliners, norādot, ka no Eiropas ir saņemtas vairākas rekomendācijas, kā risināt nepilsoņu tiesību jautājumus.

Eiropas Komisija norādot, ka nepilsoņiem vajadzētu ļaut piedalīties pašvaldību vēlēšanās un paātrināt naturalizācijas procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!