Foto: LETA

Sejas masku lietošanas uzraudzība ir atkarīga no "savstarpējām pakalpojumu sniedzēju un saņēmēju attiecībām," trešdien medijus informēja Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa.

Jautāta, kā tiek plānota sejas masku lietošanas uzraudzība, kas no trešdienas, 14. oktobra, ir obligāta ne tikai sabiedriskajā transportā, bet arī veikalos, muzejos, pastā, dzelzceļa stacijā un citur, Līviņa uzsvēra, ka "pie katras iestādes policistu nenoliksim".

Viņa piebilda, ka tā ir solidāra katra sabiedrības locekļa un uzņēmēja atbildība.

Viņa skaidroja, ka tā primāri ir uzņēmēja izšķiršanās apkalpot vai neapkalpot klientu, kuram nav mutes un deguna aizsega.

Līviņa arī minēja ārvalstu piemērus, ka sejas masku lietošana ir izplatīta prakse daudzviet pasaulē un citās valstīs "cilvēks nemaz netiek ielaists tajā vietā, kur grib saņemt pakalpojumu", ja viņam nav sejas maskas.

Jau ziņots, ka otrdien apkopotie dati par Covid-19 saslimšanu Latvijā liecina, ka visvairāk saslimšanas gadījumu konstatēts tieši galvaspilsētā – no 75 tieši Rīgā bijuši 52 saslimušie.

Līdz ar to Rīgā patlaban ir 576 aktīvi saslimšanas ar Covid-19 gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Jau ziņots, ka, turpinot ierobežot straujo Covid-19 izplatības pieaugumu Latvijā, valdība otrdien, 13. oktobrī, pieņēma lēmumu, ka no trešdienas, 14. oktobra, sejas maskas būs jālieto arī veikalos, muzejos, izstādēs un citās vietās.

Savukārt no 17. oktobra būs papildu ierobežojumi interešu izglītībai, privātajiem pasākumiem un sporta jomai. Tāpat noteikti stingrāki nosacījumi sabiedriskajā ēdināšanā.

Turpmāk sejas maskas obligāti būs jāvalkā ne tikai sabiedriskajā transportā, kur par tās nelietošanu draud izsēdināšana, bet arī veikalos, aptiekās, pastā, muzejos, bibliotēkās, lidostā, autoostās un dzelzceļa stacijās, kā arī apmeklējot izstādes un reliģiskās darbības veikšanas vietas, piemēram, apmeklējot dievkalpojumu.

Prasība par sejas maskām attiecas arī uz šo vietu darbiniekiem, kuri no apmeklētājiem nav nodalīti ar fizisku barjeru, piemēram, īpašām sieniņām.

Tāpat jau šobrīd noteikumi paredz, ka sejas maska ir jālieto pakalpojumu sniegšanas vietās, kur cilvēki uzturas ilgāk par 15 minūtēm un nav iespējams ievērot divu metru distanci, kā arī nav izveidotas citas fiziskas barjeras. Sejas maskas var nelietot bērni līdz 13 gadu vecumam.

Tāpat sejas masku var nevalkāt medicīnisku iemeslu dēļ, piemēram, ja personai kustību traucējumu dēļ ir apgrūtināta maskas uzlikšana vai personai ir psihiskās veselības traucējumi, norādīja Strapcāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!