Foto: AP/Scanpix/LETA

Otrdien, 11. jūnijā pulksten 9 no rīta pie Krievijas vēstniecības Rīgā notiks Latvijas žurnālistu atbalstīts pikets Krievijā aizturētā "Meduza" žurnālista Ivana Golunova atbalstam, liecina paziņojums pasākuma "Facebook" lapā.

Akciju pieteikusi Baltijas Mediju izcilības centra izpilddirektore Gunta Sloga un portāla "rus.delfi.lv" nacionālo ziņu redaktore Ksenija Koļesņikova, bet atbalstu piketam izteikuši Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) pārstāvji.

Ziņots, ka Maskavā policija aizturējusi Rīgā bāzētā krievu tīmekļa medija "Meduza" korespondentu Golunovu, piektdien, 7. jūnijā, pavēstīja britu raidsabiedrības BBC krievu redakcijas žurnāliste Svetlana Reitere.

Izmeklētāji skaidro, ka Golunovs esot mēģinājis pārdot narkotisko vielu mefedronu. Golunovs uzstāj, ka divas paciņas ar nezināmu vielu viņam ir "piesviestas".

LŽA publiskā paziņojumā skaidro, ka aizturēšanas apstākļi, žurnālista dzīvokļa pārmeklēšana, tūlītēja varai pakļāvīgu mediju iesaistīšana Golunova lietas atspoguļošanā liek domāt, ka šī lieta ir plānota provokācija pret žurnālistu.

Ivans Golunovs ir viens no labākajiem "Medūzas" pētnieciskajiem žurnālistiem, daudzu izmeklējošu materiālu autors. Aizturēšanas brīdi viņš devās tikties ar kolēģiem. Pēc Golunova aizturēšanas noticis arī Krievijas mediju visai netipisks notikums - trīs lielākie biznesa laikraksti, "Vedomosti", "Kommersant" un RBK, solidarizējoties ar aizturēto kolēģi, publicējuši vienādas laikrakstu pirmās lapas un atbalsta paziņojumu.

Lai gan izmeklētāji pieprasīja apcietinājumu, kā pagaidu drošības līdzekli, sestdien, 8. jūnijā, Maskavas tiesa Golunovam tā vietā piemēroja mājas arestu.

Foto: Meduza

Golunovs portālam "Meduza" rakstījis par Maskavas mērijas publiskajiem iepirkumiem, kā arī atkritumu un apbedīšanas biznesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!