Foto: DELFI

Otrdienas, 10. maija, notikumi pie pieminekļa Pārdaugavā, kur sapulcējās cilvēki, lai turpinātu 9. maija "atzīmēšanu", ir saistīti ar kļūdām starp rīkojumiem un to izpildi, medijiem atklāja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), kurš Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vizītes laikā Kanādā pilda premjera pienākumus.

Viņš norādīja, ka otrdienas notikumi nav iemesls, lai no amata atkāptos iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

Tiesa, Pabriks atzina, ka "nav normāla situācija, ka pie pieminekļa skanējušas krievu dziesmas".

Pabriks zināmu atbildību notikušajā saskatījis Rīgas domes rīcībā, 10. maija rītā ar buldozeru novācot 9. maijā pie pieminekļa novietotos ziedus.

"Ziedu nolikšanu neviens nebija aizliedzis, ja tā būtu aizliegta, tad uz žoga pie pieminekļa nebūtu ne Latvijas, ne Ukrainas karogu," sacīja ministrs.

Viņš arī piebilda, ka, lai arī Latvijas iedzīvotāji jūtas pazemoti, tas nenozīmē, ka valstij jāpazemo arī citi cilvēki. "Mums valstisku lēmumu pieņemšanā jāsabalansē karsta sirds ar vēsu prātu," atzīmēja Pabriks.

Politiķis gan atzina, ka saprot Latvijas iedzīvotāju sāpi par notikumiem un atbalstīs visu, lai Latvijā būtu "nulle tolerances pret visiem putinistiem", taču tam jānotiek tiesiskā veidā.

Ministrs piebilda, ka tiesībsargājošo iestāžu rīcība otrdien nav bijusi gana asa un robusta.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka arī otrdien, 10. maijā, pie pieminekļa Uzvaras parkā Pārdaugavā cilvēki devās nolikt ziedus.

Taču vakarā ap pulksten 22.30 VP Speciālo uzdevumu bataljonam izdevies izklīdināt sanākušos, vēsta Valsts policija (VP).

Par notikušo premjers Krišjānis Kariņš (JV) pieprasījis iekšlietu ministres Marijas Golubevas (AP) paskaidrojumus.

Golubeva gan trešdienas rītā paziņojusi, ka demisionēt negrasās. Vienlaikus viņa atzina, ka Valsts policijas reakcija uz notiekošo otrdien Pārdaugavas pieminekļa pakājē varēja būt ātrāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!