Foto: DELFI
Arī otrdien, 10. maijā, pie pieminekļa Uzvaras parkā Pārdaugavā cilvēki devās nolikt ziedus, novēroja portāls "Delfi". Taču vakarā ap pulksten 22.30 Valsts policijas (VP) Speciālo uzdevumu bataljonam izdevies izklīdināt sanākušos, vēsta VP.

Atsevišķos gadījumos bijis nepieciešams pielietot spēku, aizturot personas.


Pirms 18 "Delfi" novēroja, ka pie pieminekļa sapulcējušies pārdesmit cilvēku, kuri savstarpēji sarunājas un ik pa brīdim vienojas ovācijās. Atsevišķiem apmeklētājiem apģērbs pieskaņots, lai būtu Krievijas karoga krāsās, bet vēl kāds turēja rokās balonus, kas ir oranžā un melnā krāsā jeb kā Georga lente. No telefoniem skanēja dažāda veida krievu mūzika. Policijas klātbūtne novērojama vien perifērijā, bet pie paša pieminekļa pakājes tie pulcēšanos netraucēja.

Pieminekļa apkaimē no automašīnām tika atskaņotas padomju laiku dziesmas kā "Uzvaras diena" un "Katjuša".

Ap pulksten 18.40 pie pieminekļa parādījās arvien vairāk policijas darbinieku, kas izvietojās monumenta perimetrā. Kārtības sargi gan neiesaistījās pulcēšanās norisē.

Neilgi pirms 20 pie pieminekļa ieradušies arī vairāki aktīvisti ar Ukrainas karogu un uzrakstiem "Slava Ukraina". Apkārtējie ar viņiem iesaistījās verbālos konfliktos.

Pieminekļa apkaimē arī šovakar tika lietota pirotehnika, kuru apkārtējie sagaidīja ar ovācijām.

Policija arī aizturējusi kādu sievieti, kurai pie apģērba piespraustas Georga lentītes.

Rīgas domes deputāts Konstantīns Čekušins (S) ar biedrības "9. Maijs" biedriem pie monumenta nolika vainagu un sveces.

Ap 21 netālu no pieminekļa, izmantojot skaņu pastiprinošu tehniku, atskaņoja PSRS laika dziesmas. Atsevišķi apmeklētāji pie dziesmām arī dejoja. Tāpat vairākiem bija līdzi Krievijas karogi. Cilvēki ar ziediem turpināja ierasties pie pieminekļa. Liela daļa apmeklētāju pulcējās monumenta priekšā un dziedāja krievu dziesmas. Ik pa brīdim kāds Krievijas karogā ietinies aktīvists teica runas, kurās galvenokārt tika slavēts 9. maijs.

Ap 22 vakarā sanākušie lēnām sāka izklīst, taču atsevišķas ļaužu grupas joprojām turpināja sarunāties un dziedāt dziesmas. Tāpat izcēlās atsevišķi verbāli konflikti starp šādas pulcēšanās pretiniekiem, taču tie pārsvarā bija miermīlīgi.

Rīgas pašvaldības policija informē, ka aizturēts jaunietis, kurš bija ietērpies Krievijas karogā: "Persona aizturēta un turpmāko procesuālo darbību veikšanai nogādāta RPP telpās."

"Delfi" jau rakstīja, ka otrdienas, 10. maija, rītā pie pieminekļa Uzvaras parkā ar ekskavatoru novākti tur 9. maijā noliktie ziedi, liecina sociālajos medijos publicētie attēli. Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas meži" ziedus no pieminekļa pakājes Uzvaras parkā novāca, jo pirmdien, dienas laikā, tie novītuši, bet naktī apsaluši, informēja uzņēmumā.

Par ziedu novākšanu sašutumu paudis partijas "Saskaņa" vadītājs Jānis Urbanovičs, notikušo dēvējot par provokāciju.

Ziedu nolikšana otrdien pieminekļa pakājē sākās jau dienas pirmajā pusē. Pēcpusdienā nolikto ziedu paklājs kļuva tikai kuplāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!