Foto: LETA

Svētdien pie Aizkraukles novada un Jēkabpils novada robežas, netālu no Pļaviņām, no krastiem izgājusi Aiviekste, appludinot vairāku māju pagalmus, un daži cilvēki arī evakuēti, noskaidroja aģentūra LETA.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses pārstāve Ilze Dāme-Birziņa informēja, ka pulksten 9.41 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Jēkabpils novada Krustpils pagastu, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju strauji applūda viena dzīvojamā māja. Notikuma vietā tika konstatēts, ka applūdusi vienstāva dzīvojamā māja, kurā ir četri cilvēki.

VUGD darbinieki, izmantojot laivu, evakuēja divus cilvēkus, bet vēl divi no evakuēšanās atteicās.

Jēkabpils novada pašvaldības civilās aizsardzības inženieris Tālis Zalva pastāstīja, ka Jēkabpils pusē no Daugavas patlaban nav plūdu apdraudējuma un ūdens līmenis ir krities, savukārt Daugavā ieplūstošajās upēs, tostarp Aiviekstē, ūdens līmenis ir augsts, tomēr arī tas mazliet sāk kristies.

Vienlaikus Zalva norādīja, ka Jēkabpils novadā tiek apsekota situācija.

Pļaviņu apvienības pārvaldes vadītājs Andris Ambainis sacīja, ka svētdien pulksten 9.30 ledus Daugavā bija sakustējies un nosprostojis Aivieksti, tādējādi apgrūtinot ūdens ieplūšanu Daugavā, savukārt jau ap pulksten 13 ūdens līmenis nedaudz kritās.

Viņš norādīja, ka Pļaviņu apkārtnē ir applūduši daži pagalmi, tomēr ne mājas, līdz ar ko pagaidām iedzīvotājiem nav nepieciešama palīdzība evakuēties.

Ambainis skaidroja, ka no vienas mājas iedzīvotāji paši ir evakuējušies, tomēr, tā kā ūdens līmenis ir mazliet krities, pārējiem pagaidām briesmas nedraud.

Patlaban norisinās civilās aizsardzības komisijas izbraukums upes krastā, un tiek plānotas pastāvīgas pašvaldības policijas dežūras, kā arī VUGD klātbūtne.

"Šobrīd gaidām, kā risināsies situācija, tomēr nepieciešamības gadījumā palīdzība iedzīvotājiem tiks sniegta," apliecināja Ambainis.

Jau ziņots, ka visā valstī joprojām ir spēkā hidrologu izplatītais dzeltenais brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs, bet pie Daugavas Aizkraukles novadā un Jēkabpils novadā spēkā oranžās pakāpes brīdinājums.

Hidrologu vērtējumā sarežģītākā situācija ir Pļaviņu ūdenskrātuvē un augšpus tās, kur lielu ledus sablīvējumu papildina jauni vižņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!