Foto: Publicitātes foto
Svētdien, 15. septembrī, beidzies pārejas periods, un turpmāk starptautiskās lidostas "Rīga" teritorijā taksometru pakalpojumus varēs sniegt pārvadātāji, kas izpildījuši paaugstinātās prasības pakalpojumu sniegšanai un saņēmuši par to speciālu licences kartīti.

Jau ziņots, ka 1. septembrī stājās spēkā grozījumi Autopārvadājumu likumā, kas nosaka paaugstinātas prasības taksometru pakalpojumu sniegšanai autoostās, dzelzceļa stacijās, lidostās un ostās. Atbilstoši likumā noteiktajam Ministru kabinets patlaban noteicis, ka šādas prasības tiek piemērotas starptautiskajā lidostā "Rīga".

Laiks līdz 15. septembrim autopārvadātājiem tika dots laiks, lai tie varētu paaugstinātajām prasībām pielāgot savus taksometrus.

Turpmāk lidostas "Rīga" noteiktajā speciālajā zonā taksometru pakalpojumus drīkstēs sniegt tikai tie pārvadātāji, kas būs izpildījuši likumā noteiktās paaugstinātās prasības. Teritoriju lidostā nodalīs automātiskā barjera, kas tiks pacelta, identificējot pārvadātāju ar speciālo licences kartīti.

Speciālās licences kartītes izsniedz Rīgas plānošanas reģions. Lai tās saņemtu, pārvadātājam vai pārvadātāju apvienībai ir jāapliecina spēja nodrošināt pakalpojumu visā lidostas darba laikā, apkalpot personas ar invaliditāti, kā arī nodrošināt taksometrus ar piecām līdz astoņām pasažieru sēdvietām un bērnu sēdeklīšiem. Tāpat noteikts ierobežojums autotransporta līdzekļa vecumam – tas nedrīkst pārsniegt piecus gadus.

Lai saņemtu licenci, pārvadātājam jāiesniedz apliecinājums, ka taksometra skaitītājos ieviests risinājums vaučera QR koda validācijai, kā arī apliecinājums par sadarbību ar vaučera tirgotāju.

Satiksmes ministrijā (SM) iepriekš norādīja, ka tirgotāji šonedēļ vēl veic pēdējos tehniskos sagatavošanas darbus vaučeru pārdošanas nodrošināšanai atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta (VID) noteiktajām specifiskajām prasībām kases sistēmām. Ņemot vērā apstākļus, attiecībā uz vaučeriem kontrolējošās institūcijas pirmajās trīs nedēļas piemēros "konsultē vispirms" principu, norādīja SM.

Savukārt lidosta "Rīga" ir izveidojusi tīmekļa vietni "www.airport-transport.lv", kurā pasažieri var iegūt informāciju par taksometru un sabiedriskā transporta pakalpojumiem, savukārt pārvadātāji – par kārtību, kādā tiek nodrošināta piekļuve speciālo licences kartīšu darbības teritorijai lidostā. Arī lidostas terminālī būs pieejama informācija pasažieriem un pirmajās jaunās kārtības darbības dienās tiks norīkoti papildu darbinieki, kas sniegs nepieciešamo informāciju pasažieriem.

Paredzēts, ka pirmajās dienas tiks nodrošināti arī papildu reisi 322. ekspresbusa maršrutā atbilstoši lidojumu sarakstam laika posmos, kuros līdz šim sabiedriskais transports no un uz lidostu nekursēja. Informācija par papildreisu laiku pieejama maršrutu sarakstos galapunktos. Izvērtējot aktuālo situāciju, tiks lemts par papildreisu nepieciešamību vai to kursēšanas laika pagarināšanu, informēja SM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!