Ceturtdien plkst.8.30 pie Saeimas nama durvīm stingrā policijas apsardzībā tika sakrauts liels grāmatu sārts, tā protestējot pret pievienotās vērtības nodokļa (PVN) četrkāršošanu grāmatām.

imageFoto galerija

Pie Saeimas bija sapulcējušies vairāk nekā 1000 cilvēku, daudzi neganti trokšņoja, pūšot taures. Daudzi no dalībniekiem ir jaunieši.

Sārtā tika krautas gan svešvalodās izdotas grāmatas, gan mācību grāmatas, gan pēdējos gados drukāta daiļliteratūra.

Pie grāmatu kaudzes tika nolikts sēru vainags ar uzrakstu "Pašu valdības nogalinātajai" un citāts no kādreizējā ministru prezidenta Aigara Kalvīša (TP) intervijā teiktā: "Ieslēdziet radio, TV un jūs dzirdēsiet, kā latvietis stāsta, ka viņš ir visgudrākais, bet pārējie muļķi."

Vairāki simti piketētāju bija atnesuši līdzi plakātus "Ja vairāk lasītu - gudrāka valdība būtu", "Nodoklis grāmatai - nodoklis prātam". Vairākos piketētāju plakātos bija izteikts aicinājums neiznīcināt Latvijas grāmatniecību, jo tas nozīmētu arī latviešu valodas nāvi.

Vienlaikus pie Saeimas nama ceturtdienas rītā piketē arī Saldus novada un Baložu novada atbalstītāji, kas iebilst pret akceptēto novadu karti, viņi savus protestus pavada ar skaļiem svilpieniem un taurīšu pūtieniem.

Pie Saeimas nama vienlaikus notiek arī neliels, bet skaļš denacionalizēto namu īrnieku pikets, kuri savu prasību atbalsta, skaļi atskaņojot revolucionārās dziesmas "Varšavjanka" melodiju.

Lielu daļu piketētāju līdzi atnesto plakātu deputāti neredzēja, jo divās daļās sadalītos piketētājus ieskauj kārtības sargātāju ķēde, kurā policisti un drošības dienesta darbinieki stāv cieši plecu pie pleca.

Vairāki piketētāji paņēmuši līdzi arī sēru vainagus un lāpas, bet deputātiem tika dalītas sērkociņu kastītes, tādējādi liekot saprast, ka viņi var pielaist uguni grāmatu krāvumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!