Ceturtdienas rītā piketā pie Saeimas pulcējušies vairāk nekā 1000 administratīvi teritoriālās reformas pretinieku no visiem Latvijas rajoniem.

imageFoto galerija: Pikets pie Saeimas

Līdzi atnestajos plakātos piketētāji prasa apturēt administratīvi teritoriālo reformu, iesaldēt reformu, ļaut arī turpmāk lemt pašiem un dzīvot savā pagastā.

Plakātos rakstīts: "Kā lemsiet, tā vēlēsim", "Negribam piespiedu laulības", "Iebāziet savu reformu sunim zem astes", "Lāsts demokrātijas grāvējiem", "Lauku ļaudis pabērnu lomā".

Piketētāji atnesuši sev līdzi arī oranžu krustu ar uzrakstu "21%... un vāks pāri visam".

Brīžiem piketētāji dzied latviešu tautasdziesmu "Bēda man, liela bēda", brīžiem pūtēju orķestris atskaņo sēru maršu.

Koalīcijas deputāti, kuri atbalsta 109 novadu karti, spiesti doties pāri Jēkaba ielai uz Saeimas sēdi, piketētāju svilpienu un izsaucienu pavadīti, savukārt Zaļo zemnieku savienības un "Pilsoniskās savienības" frakciju deputāti, kuri iebilst valdības un Saeimas Valsts un pašvaldības komisijas akceptētajai novadu kartei, draudzīgi aprunājas ar sanākušajiem piketētājiem.

Pie piketētājiem bija iznācis reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP), kurš mēģināja atbildēt uz dažbrīd agresīvajiem piketētāju jautājumiem par novadu reformu.

Zalāns atzina, ka esot dažādi viedokļi, un norādīja, ka jābūt pašvaldībām, kas šajos grūtajos laikos spēj mobilizēties, jo nākamais nebūs normāls gads. "Mēs negribam jūs iznīcināt, bet gan uzlabot pašvaldību stāvokli," sacīja Zalāns.
Īpašas pārrunas viņam bija ar Baložu pilsētas pārstāvjiem, kuri iebilda pret viņu pievienošanu Titurgas novadam.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien trešajā, galīgajā lasījumā balsos par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, kas noteiks, ka pēc nākamā gada pašvaldību vēlēšanām Latvijā būs 109 novadi.

Tāpat likumprojekts paredz, ka Latvijā būs deviņas pilsētas ar republikas pilsētas statusu - Daugavpils, Jēkabpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!