Foto: Shutterstock

Ceturtdien Saeimā paredzēts izskatīt likumprojektu "Grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā'', kas paredz noteikt, ka turpmāk olšūnas ziedot būs ļauts vien sievietēm, kuras ir dzemdējušas, tādēļ ''Feministu Foruma'' aktīvisti aicina 9. jūnijā plkst. 8.30 pulcēties pie Saeimas nama uz protesta akciju pret šiem likuma grozījumiem, liecina "Feministu Foruma" aktīvistu paziņojums.

''Pie panta izstrādes piedalījusies tikai viena klīnika, un, lai gan Sociālo un darba lietu komisijā tika iesniegts ''Manabalss.lv'' iniciatīvas autores Edītes Milleres iesniegums ar nozares ekspertu viedokļiem, norādot uz nopietnu likuma pamatotības trūkumu, kā nosūtītas neskaitāmas vēstules no iniciatīvas atbalstītājiem un parakstītājiem, Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča apgalvo, ka nav saņemti priekšlikumi par šādas normas izslēgšanu no likumprojekta,'' teikts ''Feministu Foruma'' aktīvistu sagatavotajā paziņojumā medijiem.

Tāpat, skaidrojot savu pārliecību, foruma aktīvisti atgādina, ka Latvijas Republikas Satversmes 91. pants nosaka: "Visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas."

Protesta akcijā ''Feministu Foruma'' dalībnieki pieprasīs Saeimu neatbalstīt likumprojektu 3. lasījumā un noteikt jaunu priekšlikumu iesniegšanas termiņu lai varētu veikt grozījumus 2. lasījumā atbalstītājā likumprojekta 17. panta pirmās daļas redakcijā.

"Pieņemot šos diskriminējošos grozījumus, tiks atzīts, ka tikai dzemdējusi sieviete ir pilntiesīgs cilvēks,'' norāda aktīvisti, uzsverot, ka līdz ar šādu grozījumu pieņemšanu tiks atzīts, ka ''vīrieši var ziedot savas dzimumšūnas neatkarīgi no ģimenes stāvokļa, balstoties savos prāta apsvērumos, savukārt sievietēm savu apsvērumu nevar būt.''

Tāpat aktīvisti norāda, ka pieņemot šos grozījumus, tiks atzīts, ka ''vīrietis var plānot savu ģimenes dzīvi, kad un kā vien vēlas, savukārt sievietes pienākums valsts priekšā ir dzemdēt, un tikai pēc šī pienākuma izpildīšanas tā var rīkoties ar savu ķermeni.''

''Pieņemot šos diskriminējošos grozījumus, samazināsies pieejamo olšūnu donoru skaits Latvijā, savukārt pieejamo donoru materiāls būs mazāks kvalitatīvs – vecums, kurā sievietes dzemdē bērnus, aizvien palielinās, kas nozīmē, ka palielināsies arī donoru vecums, un ir medicīniski atzīts, jo jaunāks donors, ja lielāka iespēja iegūt atbilstošu materiālu.''

Tāpat paziņojumā uzsvērts, ka ''pieņemot šos likuma grozījumus, nedzemdējušas sievietes, kas vēlas kļūt par olšūnu donorēm, nevarēs vairs pašas lemt, vai tās ziedot citām – pat tad, ja viņas pašas nevēlas kļūt par mātēm, taču grib palīdzēt citām sievietēm''.

Aktīvisti mudina deputātus, kurus satrauc olšūnu ziedošanas procedūras iespējamie riski, nevis procedūru aizliegt, bet gan nodrošināt, ka sievietes-donores šos riskus apzinās un var pieņemt lēmumu saskaņā ar savām interesēm. ''Lai gan iespējams, grozījumu izstrādātājus un deputātus neinteresē sieviešu veselība un tautas ataudze. Varbūt izdevīgāk tās ievest no kaimiņvalstīm, varbūt jau kādam padusē jau ir lielisks biznesa plāns? Jo samazinot potenciālo olšūnu donoru skaitu par 30-40 procentiem, iztrūkums būs jāaizpilda pa citiem ceļiem,'' teikts paziņojumā. ''Ja deputātus satrauc, ka olšūnas tiks ziedotas par daudz vai par biežu, risinājums ir reproduktīvā materiāla ziedotāju vienota datu bāze. Kāpēc Latvijā pirmais risinājums ir aizliegt, nevis skaidrot?"

Kā vēstīs, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti aizvadītajā nedēļā nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā trešajā galīgajā lasījumā likuma grozījumus, kas paredz atcelt aizliegumu Latvijā importēt un eksportēt donoru dzimumšūnas, pavēstīja Saeimas Preses dienestā, vienlaikus paredzot, ka dzimumšūnas var ziedot tikai dzemdējusi sieviete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!