Pirmdienas rītā pie Saeimas ēkas, piketējot pret pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmju paaugstināšanu, bija pulcējušies aptuveni 60 cilvēki, turot rokās dažādus plakātus.

Uz viena no plakātiem bija redzams Saeimas deputāts Aigars Kalvītis (TP), kurš aizmidzis Saeimas sēdes laikā, bet zem attēla bija uzraksts "Nesnaudiet, apzags tāpat kā Latviju!". Tāpat redzami plakāti ar uzrakstiem "Nē, tautas paverdzināšanai!" un "Rokas nost no PVN!". Piketētāji sev līdzi bija atnesuši oranžo krustu ar uzrakstu "21%... un vāks pāri visam", kas tika izmantots arī pagājušā ceturtdienā notikušajā piketā pret novadu reformu.

Aktīvākie piketētāji, kas Rīgā bija ieradušies no Jūrmalas, bija nodrošinājušies ar krāsainām svilpītēm, kurās ik pa brīdim iepūta. Tomēr, jautāti par piketa galveno iniciatoru, jūrmalnieki norādīja, ka tādu nezina un uz piketu ieradušies, sekojot internetā izplatītam aicinājumam.

Viņi pauda nožēlu par nelielo piketa dalībnieku skaitu. "Beigās katrs cīnīsimies katrs pats par sevi un tikai sēdēsim pie datoriem un televizoriem," norādīja viena no piketa dalībniecēm.

Piketā piedalījās arī viesnīcas "Gutenbergs" īpašniece Mairita Solima, kura norādīja, ka "naudu nevajag taupīt, bet pelnīt", un aicināja valdību ļaut uzņēmējiem strādāt. "Tūrisms veido tikpat lielu iekšzemes kopprodukta daļu kā lauksaimniecība," uzsvēra uzņēmēja, "strādāšana ir vienīgais variants, kā bez zagšanas tikt pie naudas, taču es pieņemu, ka tie, kas sēž Saeimā, rēķinās ar to, ka, apsaimniekojot Starptautiskā Valūtas fonda piešķirto aizdevumu, varēs zināmu daļu iebāzt arī sev kabatā."

"Saprotams, ka nodokļi bija jāsamazina un uzņēmējiem jādod atelpa," piebilda Solima.

Piketētāji arī vairākkārt uzsvēra, ka Saeimas ceturtdien pieņemtie grozījumi nav pieņemti adekvāti, jo daudzi deputāti to darījuši pusnomodā vai vienkārši nenopietni.

Vienīgā amatpersona, kuru piketētājiem izdevās satikt, bija partijas "Jaunais laiks" Saeimas frakcijas deputāts Ainars Latkovskis, kurš uzteica piketētāju iniciatīvu, vienlaikus norādot, ka PVN likmi diez vai patlaban vairs izdosies pazemināt, taču, aicinot cilvēkus pie Saeimas vēlreiz pulcēties ceturtdien, kad tiks lemts par novadu reformu.

Kā ziņots, Saeima 12.decembrī nolēma PVN likmi paaugstināt no 18% līdz 21%, bet samazināto PVN likmi - no 5% līdz 10%, turklāt sašaurināt nozaru skaitu, kurām piemēros pazemināto nodokļu likmi.

Pazemināto PVN likmi 10% apmērā piemēros medicīnas precēm un iekārtām, preses izdevumiem, dabasgāzes piegādei iedzīvotājiem, izņemot ar autotransportu, medikamentu piegādēm, zīdaiņiem paredzēto speciālo produktu piegādēm, siltumenerģijas un elektroenerģijas piegādēm iedzīvotājiem, kā arī sabiedriskā transporta pakalpojumiem iekšzemē.

Patlaban spēkā esošais likums par PVN nosaka, ka nodokļa 5% likmi piemēro arī grāmatu un kartogrāfisko izdevumu piegādēm. Pazemināta likme ir arī komerciālās televīzijas un komerciālā radio abonentmaksai. 5% PVN likme ir viesu izmitināšanas pakalpojumiem viesu izmitināšanas mītnēs - viesnīcās, moteļos, viesu mājās, lauku tūrismam izmantojamās mājās, kempingos, tūrisma mītnēs.

Pazeminātā likme ir ūdens piegādei centralizētā ūdensapgādes sistēmā, kanalizācijas pakalpojumiem, sadzīves atkritumu savākšanas, pārvadāšanas un apglabāšanas pakalpojumiem, apbedīšanas pakalpojumiem, ieejas maksai sporta pasākumos, ieejas maksai kinoizrādēs, izņemot erotiska un pornogrāfiska rakstura kinoizrādes.

Tāpat šāda likme tiek piemērota frizieru pakalpojumiem galapatērētājiem, kā arī iedzīvotājiem sniegtajiem vienkāršotās renovācijas pakalpojumiem un remonta pakalpojumiem būvniecības jomā, kas veikti to dzīvojamo māju iekštelpās, kuras tiek vai tiks izmantotas dzīvošanai. Šo pakalpojumu cenā nav iekļaujami izdevumi par materiāliem, tehnoloģijām un mehānismu izmantošanu.

Pazeminātā likme tiek piemērota vairākām malkas un koksnes kurināmā piegādēm iedzīvotājiem - pagaļu, zaru, žagaru saišķu vai tamlīdzīgā veidā, koksnes šķeldai vai skaidām, zāģskaidām un koksnes atlikumiem, zāģskaidu un koksnes atlikumiem aglomerētu vai neaglomerētu brikešu, granulu vai tamlīdzīgā veidā.

Šīm nozarēm turpmāk būs jāmaksā PVN likme 21% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!