Tērpušies no kartona gatavotos nepilsoņu pasu maketos un apsējuši ap galvu baltas lentes ar uzrakstiem angļu valodā "nepilsonis", aptuveni 200 cilvēku trešdien skvērā Jēkaba ielā atzīmē 12 gadus kopš pilsonības likuma atjaunošanas.
12-tā gadadiena nodevībai vai pilsonības likumama?

Uz skatuves, kuru rotā plakāti ar uzrakstiem "12 gadu nodevība", "Nost ar aparteīdu Latvijā", uzrunas saka vairāki Saeimas kreisās opozīcijas deputāti, skan dzeja un mūzika.

Arī vairāku piketētāju krekliņus rotā uzraksts "Nost ar aparteīdu Latvijā". Vairāki mītiņotāji bija tērpušies arī krievu skolu aizstāvības pasākumos izmantotajos krekliņos ar uzrakstu "Rokas nost no mūsu skolām".

Pret izglītības reformu bija vērsti arī vairāki plakāti.

Kāds piketa dalībnieks pauda pārliecību, ka visi likumi, kuros minēts vārds "nepilsonis", nav leģitīmi, tāpēc ir jāatceļ.

"Latvijā jau 12 gadus notiek diskriminācija un tas ir, pateicoties tiem nekārtīgajiem un negodīgajiem cilvēkiem, kuri nekrietni tika pie krēsliem Augstākajā padomē," viņš pauda.

Uz pasākumu atnākuši arī vairāki Latvijas Kazaku biedrības pārstāvji, kuri tērpušies senos armijas formastērpos un tur rokās cariskās Krievijas karogu. Pasākumā BNS pamanīja arī Saeimas deputātus Vladimiru Buzajevu, Nikolaju Kabanovu un Rīgas domniekus Aleksandru Ģiļmanu un Genādiju Kotovu.

Kabanovs iedzīvotāju dalīšanu pilsoņos un nepilsoņos nosauca par idiotisku, savukārt Buzajevs un Saeimas deputāts Juris Sokolovskis aicināja krievu valodā runājošos kļūt par Latvijas pilsoņiem, lai spētu aizstāvēt savas tiesības. "Lai arī cik tas jums liktos pazemojoši un lai arī cik vēstures eksāmena kārtošana jums liktos pretīga, es jūs tomēr aicinu pārkāpt saviem principiem, kļūt par pilsoni un aizstāvēt savas tiesības," sacīja Buzajevs.

Savukārt kāds Krievu skolu aizstāvības štāba pārstāvis krievu valodā teica, ka, kļūstot par pilsoni, "mēs visi varam atnākt uz Saeimas vēlēšanām, izvilkt no kabatām pigas un parādīt viņiem - mārrutku jums, ne asimilāciju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!