Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pie Saeimas 13. novembrī pulksten 11 norisināsies protests pret valdības lēmumu palielināt alkohola akcīzes nodokli no 2020. gada 1. marta. Piketa iniciatori ir Valkas, Ainažu, Salacgrīvas un Latvijas-Igaunijas pierobežas iedzīvotāji, portālam "Delfi" norādīja protesta iniciatoru pārstāvis Oskars Kotans.

Protesta organizatoru ieskatā ar alkohola akcīzes nodokļa palielināšanu 30% apmērā valdība sagraus Latvijas pierobežas tirdzniecības eksportspēju un iznīcinās vismaz 150 darbavietas Vidzemes reģionā, jo uzņēmumi, kas nodarbojas ar alkohola tirdzniecību, būs spiesti bankrotēt. "Nozares aplēses liecina, ka šo bankrotu dēļ valsts budžetam 2020. gadā alkohola akcīzes palielināšana nesīs teju pusmiljarda eiro lielus zaudējumus. Tie būs mīnus 367,5 miljoni eiro jeb vairāk kā 1% no Latvijas IKP," paziņojumā medijiem skaidroja Kotans.

Kotans arī piebilst, ka cietīs ne tikai veikali, bet arī viesnīcas, kafejnīcas un citi uzņēmēji, kas apkalpo tūrisma plūsmu ne tikai Vidzemē, bet arī Rīgā un pierobežā ar Lietuvu.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa portālam "Delfi" apstiprināja, ka ir saņemts privātpersonas pieteikums 13. novembrī pulksten 11 organizēt šādu protestu.

"Delfi" jau ziņoja, ka šī gada 1. augustā stājās spēkā grozījumi Akcīzes nodokļa likumā, kas paredz par 15% samazināt akcīzes nodokļa likmi stiprajam alkoholam, kas būs spēkā līdz 2020. gada 29. februārim.

Likumprojekta autori skaidroja, ka grozījumi ir nepieciešami, jo izmaiņas Igaunijas alkohola tirgū, samazinoties akcīzes nodokļa likmēm tajā, negatīvi ietekmēs Latvijas komersantu uzņēmējdarbību un alkoholisko dzērienu apriti, īpaši Igaunijas pierobežā. Finanšu ministrija (FM) prognozēja, ka šāda situācija negatīvi ietekmēs valsts budžetu 92 miljonu eiro apmērā, un, lai saglabātu konkurētspēju un iekšējo tirgu, likmi stiprajam alkoholam nepieciešams samazināt vismaz par 15%. Tādējādi negatīvo fiskālo ietekmi plānots samazināt līdz 32 miljoniem eiro.

Minētās izmaiņas sekoja dažus mēnešus pēc tam, kad akcīzes nodokļa likme alkoholiskajiem dzērieniem Latvijā tika palielināta. Tas notika martā. Toreiz tik skaidrots, ka Latvijā piemērojamā akcīzes nodokļa likme stiprajam alkoholam būs līdzvērtīga Lietuvā piemērojamai nodokļa likmei, taču salīdzinājumā ar Igauniju tā saglabāsies būtiski zemāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!