Foto: LETA
Paralēli rindai, ko veido uz vakcināciju pret Covid-19 uzaicinātie cilvēki, vajadzētu ieviest arī dzīvo rindu, lai, ja kāds no uzaicinātajiem neatnāk, vakcinācijas process neapstātos, preses konferencē pauda Valsts prezidents Egils Levits.

Trešdien, 31. martā, Valsts prezidents Egils Levits attālināti tikās ar premjeru Krišjāni Kariņu (JV). Pēc tikšanās abas amatpersonas sniedza paziņojumu medijiem, ko bija iespējams vērot tiešraidē portālā "Delfi".

Prezidents norādīja, ka dzīvā rinda sevi jau sekmīgi pierādījusi citās valstīs, piemēram, Izraēlā, kur cilvēki zināmos laikos varēja nākt un stāvēt rindā. Ja kāds no uzaicinātajiem neieradās, bet nākamais rindā bija vien pēc 5-10 minūtēm, vakcinēties paspēja cilvēks no rindas.

"Jēga ir izvakcinēt pēc iespējas ātrāk pēc iespējas lielāku cilvēku skaitu. Šāds papildinājums prioritārajām grupām nodrošina, ka vakcinācijas process neapstājas," norādīja Levits.

Viņš pauda, ka nav pareizi, ka kāds uzaicinātais neatnāk un dīkā stāv tie cilvēki, kas vakcinē, kā arī, ka vakcīnas paliek pāri. "Efektivitāte prasa, lai šāda dzīvā rinda tiktu organizēta un tā arī tiktu iekļauta sistēmā," norādīja prezidents.

Abas amatpersonas tikās īsi pirms Lieldienām. Svētku priekšvakarā valdībai vēl jāpieņem lēmums par to, kādi ierobežojumi saglabāsies pēc 6. aprīļa, kad valstī beigsies ārkārtējā situācija.

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunājuši gaidāmos valdības lēmumus – atļauju strādāt mazajiem veikaliem, ārā tikties ne vairāk kā 10 cilvēkiem no divām mājsaimniecībām, kā arī iespējamību atļaut skolu apmeklēt arī 12. klašu audzēkņiem novados ar zemu Covid-19 saslimstību.

Levits norādīja, ka drošības pasākumu pārkārtošana ir atbilstoša pašreizējai saslimstībai ar Covid-19. Valdība turpina iesākto politiku – elastīgi reaģēt uz situāciju, un prezidents tai pauda atbalstu, atzīmējot, ka ir pareizi skatīties, kā situācija attīstās, lai varētu reaģēt uz esošo situāciju.

Tāpat abas amatpersonas pārrunājušas nepieciešamību uzsākt vakcīnu ražošanu Latvijā. Latvijā ir labi attīstīta farmaceitiskā rūpniecība un ir arī pieprasījums pēc vakcīnām, norādīja Valsts prezidents. Levits gan atzīmēja, ka šis nebūtu risinājums Covid-19 situācijā, bet gan pēc 2-3 gadiem, jo ir jāiegulda līdzekļi, taču pieļāva, ka šis varētu būt labs projekts, kas veicinātu Latvijas ekonomiku un sniegtu jaunu attīstības pakāpi farmaceitiskajā rūpniecībā.

Kariņš norādīja, ka farmācijas nozare tam jau ir gatava, un šim solim būtu arī valdības atbalsts.

Tāpat premjers pateicās visiem Latvijas iedzīvotājiem, kas jau ilgāku laiku ir ievērojuši visus noteikumus. "Pateicoties mūsu pūlēm un darbam, spējam noturēt trešo vilni, kas jau ir aktuāls visā Eiropā, bet Latvijā mums nav šī saslimstības pieauguma, jo visi ievērojam noteikumus," norādīja premjers.

Viņš uzsvēra, ka trešais vilnis Latvijā jau ir klāt, tāpēc ar ierobežojumu atvieglošanu nesteigsies, bet gan meklēs veidu, kā tos pārkārtot.

Latvija īsā laikā ir saņēmusi ap 68 tūkstošiem vakcīnu un veselības ministrs premjeru ir informējis par to, ka vakcīnas līdz piektdienai tiks nogādātas uz lielajiem un mazajiem vakcinācijas punktiem, lai potēšanas process varētu notikt arī Lieldienu brīvdienās.

Kariņš aicināja iedzīvotājus Lieldienās ievērot visas tradīcijas, bet savās mājsaimniecībās – nepulcējoties un netiekoties ar citiem cilvēkiem, lai to varētu darīt vasarā.

Pirmdien pēc vadošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes Kariņš medijiem pauda, ka "tas, uz ko mēs visi kopā cenšamies virzīties, ir drošas sadzīves modelis. Daļēji tas jau ir ieviests – skolas jau darbojas ierobežotā veidā novados ar salīdzinoši zemu saslimstību. Mums ir vairāki pakalpojumi, kas jau vairākas nedēļas atjaunoti visā Latvijā ar drošākiem noteikumiem. Mēs ceram turpināt pakāpeniski un soli pa solim tā, lai, ieejot drošākas sadzīves modelī, mēs nejauši neļaujam pandēmijai pārņemt iniciatīvu un saslimstības rādītājiem pieaugt".

Viņš atzina, ka "valdībai ir visu laiku visas opcijas atvērtas, un, ja apstākļi spiedīs, mēs strauji virzītos citā virzienā. Šobrīd salīdzinājumā ar saviem kaimiņiem esam salīdzinoši labās pozīcijās, tāpēc galvenais ir to noturēt, nepārsteigties un nenokļūt tur, kur neviens no mums nevēlas būt".

Valdība par ierobežojumu sakārtošanu spriedīs ceturtdien, 1. aprīlī.

Tāpat vairākās Latvijas pilsētās darba gatavībā ir lielie masu vakcinācijas centri. Izmēģinājuma periodā darbu sācis vakcinācijas centrs Ventspilī, bet gatavību vakcinēt cilvēkus tad, kad būs potes, izteikusi arī Jelgava, Rēzekne un Rīga.

"Galvenais, ka, ja atnāk 1000 vakcīnas uz vakcinācijas centru, tad tās 1000 vakcīnas arī jāizvakcinē dienā. Ir jāatrod elastīgs veids, lai nav jāgaida vairākas dienas, lai atrastu cilvēkus potei," uzsvēris premjers.

Jau vēstīts, ka otrdien Latvija saņēma 25 tūkstošus "Moderna" vakcīnu pret Covid-19, kas tiks izlietotas, lai turpinātu vakcinēt ārstniecības personas, seniorus, cilvēkus ar hroniskām saslimšanām un sociālo aprūpes iestāžu darbiniekus un klientus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!