Foto: DELFI

Pirmdien pie valdības nama apmēram 150 jauniešu protestē pret valdības lēmumu pievienoties līgumam pret pirātismu internetā jeb ACTA, kā arī pret vārda brīvības ierobežošanu kopumā, novēroja aģentūra BNS. Vienu no jauniešiem policija aizturējusi.


Tā kā vairākiem jauniešiem bijušas maskas, policija lūdza viņiem tās novilkt. Viens jaunietis šo policijas lūgumu nav uzklausījis, tamdēļ arī aizturēts, sacīja policijas pārstāvji.

Pūlis to uztvēra ar skaļu nepatiku, policijas virzienā lidoja arī kāda sniega pika.

Jaunieši pie valdības nama skandē saukli "Nost ar ACTA", daudzi no viņiem tur plakātus, uz kuriem pārvilkts krusts uzrakstam "ACTA", vēl viens plakāts vēsta "Lielais brālis vēro Tevi", "Free Copy Paste" un citus.

Vienā brīdī viņi no valdības ēkas sauca iznākt ārā arī premjeru Valdi Dombrovski. "Valdi Dombrovski, nāc ārā, neesi vārgulis," sauca jaunieši.

Daži protestētāji arī aizlīmēja sev mutes ar līmlenti, uz kuras rakstīts ACTA. Savukārt citi jaunieši aicina iestāties par brīvu internetu, jo tā pašreizējos apstākļos ir vienīgā iespēja saņemt informāciju par brīvu.

Notiekošo vēro vairāk nekā 10 policistu.

Pagaidām neviena amatpersona ar protestētājiem vēl nav iznākusi aprunāties.

Divi jaunieši savukārt aizvesti uz policijas iecirkni administratīvā pārkāpuma protokola noformēšanai par ielas šķērsošanu neatļautā vietā, megafonā paziņoja viens no akcijas dalībniekiem. Pūlis šīs ziņas uzņēma ar nelielu sašutumu.

Ar protestētājiem atnāca aprunāties ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, solot pirms ACTA ratificēšanas uzklausīt dažādus viedokļus.

"Jūsu viedoklis ir sadzirdēts, un es atgādinu, ka ACTA ratifikāciju Saeimā nevirzīts bez diskusijas," apliecināja Pavļuts.

Viņš norādīja, ka par šo līgumu viedokļi sabiedrībā ir dažādi un tie ir jāuzklausa. Ministrs uzsvēra, ka Latvija nesteigsies ratificēt līgumu, jo pirms tam ir vajadzīgas plašas diskusijas, lai uzzinātu sabiedrībā valdošos viedokļus.

Pavļuts pavēstīja, ka aprīlī varētu sarīkot konferenci, lai apspriestu ACTA. Tajā būšot pārstāvētas visas iesaistītās puses.

Ekonomikas ministrs ar protestētājiem apsprieda arī pirātisma definīciju un pieļāva, ka, iespējams, tā būtu jāprecizē.

Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīguma ("Anti-Counterfeiting Trade Agreement", ACTA) mērķis ir noteikt starptautiskus standartus intelektuālā īpašuma aizsardzībai, ko 26.janvārī Latvijas vēstnieks Japānā Pēteris Vaivars valdības vārdā parakstīja kopā ar vairumu Eiropas Savienības valstu.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts pagaidām apturējis ACTA virzību ratificēšanai Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!