Foto: LETA
No ASV vēstniecības Rīgā, Raiņa bulvārī, nākuši 632 diplomātiskās sarakstes dokumenti, tostarp 23 slepeni, kas ir interneta vietnes "WikiLeaks" rīcībā, liecina izdevuma "Spiegel" mājaslapā publicētie dati.

"Spiegel" ir viens no pieciem preses izdevumiem pasaulē, kuriem "WikiLeaks" jau dažas nedēļas pirms publicēšanas svētdienā bija nosūtījis tā rīcībā nonākušo ASV diplomātu saraksti, kopumā vairāk nekā 250 tūkstošus dokumentu.

"Spiegel" apkopotā informācija liecina, ka ar visaugstāko slepenības pakāpi – "slepeni, nav paredzēts ārzemniekiem" – apzīmogoti 14 no Rīgas nākušie dokumenti, savukārt "vienkārši" slepeni ir deviņi ziņojumi. 53 telegrammas ir konfidenciālas un ārzemniekiem nerādāmas, bet 242 – konfidenciālas. Visvairāk no Raiņa bulvāra sarakstes "WikiLeaks" rīcībā gan ir neklasificēto dokumentu – 258, savukārt 56 ir neklasificēti, bet paredzēti tikai dienesta vajadzībām.

Savukārt izdevuma "Guardian" izveidotā datubāze liecina, ka agrākais no Rīgas nākušais dokuments, kas ir "WikiLeaks" rīcībā, datēts ar 2006.gada 24. martu – aptuveni pusgadu pirms 9. Saeimas vēlēšanām. Lielāka aktivitāte sākusies tā gada jūlijā, kad izsūtīti 15 ziņojumi, bet kopumā uz 2006.gadu attiecas 71 dokuments.

2007. gadā, kad pēc vēlēšanām pie varas bija Aigara Kalvīša (TP) otrā valdība, izsūtīti 187 dokumenti, 2008. gadā – 168 sūtījumi. 2009.gadā no Raiņa bulvāra sūtīti 166 dokumenti, bet 2010. gada sākumā nosūtīti 39 dokumenti – sarakstes vēsture apraujas šī gada 26. februārī.

"Spiegel" apkopojums arī rāda, ka no Viļņas izsūtīti 903 dokumenti, bet no Tallinas – 610 sūtījumi. Kā ziņots, pagaidām šie dokumenti no vēstniecībām Baltijas valstīs vēl nav publiski pieejami.

Savukārt pašas "WikiLeaks" apkopotā informācija rāda, ka pieminēta Latvija ir 701 dokumentā, Igaunija – 671 reizi, bet Lietuva – 882 reizes.

Jau vēstīts, ka "WikiLeaks" rīcībā kopumā ir 250 tūkstoši dokumentu, kuros atklāta slepena informācija. Šie dokumenti pārsvarā ir sarakstes starp Vašingtonu un ASV vēstniecībām visā pasaulē. "WikiLeaks" šīs sarakstes nodevis vairākiem ietekmīgiem pasaules medijiem, piemēram, "New York Times", "Guardian" un "Spiegel".

Visbiežāk ASV diplomātu ziņojumos ir minēta Irāka - 15 365 dokumentos -, bet par Turciju informācija ir 11 086 dokumentos, par Irānu - 10 093 dokumentos. ASV diplomāti 6999 ziņojumos ir runājuši par Krieviju, bet 852 ziņojumos ASV vēstniecību diplomāti snieguši informāciju par Vatikānu.

"WikiLeaks" svētdienas vakarā sāka publiskot konfidenciālus un pat slepenus ASV vēstniecību ziņojumus ar daudzām šokējošām diplomātiskām epizodēm, neraugoties uz ASV iebildumiem pret to publiskošanu.

"WikiLeaks" pavēstīja, ka jaunā dokumentu pakete būs septiņas reizes lielāka nekā oktobrī publiskotie aptuveni 400 tūkstoši Pentagona dokumentu par karadarbību Irākā.

Augustā "WikiLeaks" publiskoja apmēram 90 tūkstošus dokumentu par karadarbību Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!