Foto: LETA
Civildienesta ierēdņus un citus speciālistus no vēlētāju vidus par darbu vēlēšanu komisijā turpmāk atalgos tāpat kā pastāvīgos darbiniekus, noteikts otrdien valdībā atbalstītajos Ministru kabineta noteikumu grozījumos.

Kā skaidroja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa, izmaiņas paredz, ka pieaicinātajām personām, kas nav pašvaldību vēlēšanu komisiju vai vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļi, bet vēlēšanu laikā ir pieņemti darbā kā līgumdarbinieki un vēlēšanu iecirknī pilda tos pašus pienākumus, ko komisijas locekļi - šķiro zīmes, pārbauda dokumentus, reģistrē vēlētājus, skaita balsis - par darbu maksā tādu pašu atalgojumu kā komisijas locekļiem.

Līdz šim pašvaldībās bija dažāda prakse, skaidro Bērziņa. Atsevišķas pašvaldības jau pielīdzināja šo darbinieku atalgojumu iecirkņa komisijas locekļa atalgojumam un maksāja par vienādu darbu tādu pašu summu, bet bija pašvaldības, kur komisijas locekļiem maksāja vairāk, norādīja CVK pārstāve.

Tāpat paredzēts, ka arī pieaicinātajām personām vēlēšanu dienā kompensēs ēdināšanas izdevums. Līdz šim atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem kompensēt ēdināšanas izdevumus drīkstēja tikai komisijas locekļiem, lai gan visi iecirkņa darbinieki strādā vienādu stundu skaitu.

Attiecīgie valdības noteikumi regulē atlīdzības apmēru un ēdināšanas kompensēšanas izdevumus Saeimas vēlēšanu, Eiropas Parlamenta vēlēšanu un tautas nobalsošanas sagatavošanā.

Tie paredz, ka attiecīgās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs slēdz līgumu ar pieaicinātajiem civildienesta ierēdņiem un citiem speciālistiem no vēlētāju vidus par darbu vēlēšanu komisiju iecirkņos balsošanas procesā un balsu skaitīšanu vēlēšanu komisijā, līgumā nosakot viņu tiesības un pienākumus, kā arī atlīdzību tāmē paredzēto līdzekļu ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!