Tuvojoties Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) sarunu noslēgumam, pieaudzis sabiedrības atbalsts valsts integrācijai ES - oktobrī gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju atbalsta šo ārpolitisko mērķi, informēja Eiropas integrācijas birojā (EIB).
Pieaudzis Eiropas Savienības atbalstītāju skaits

Par Latvijas iestāšanos ES balsotu 49,1% iedzīvotāju, kas ir par 2,9% vairāk nekā septembrī, negatīvi noskaņoti 35,4% iedzīvotāju (septembrī 35,8%), bet konkrēti atbildēt nevarēja 15,5%, kas ir par 2,4% mazāk nekā iepriekšējā mēnesī, liecina sabiedriskās domas pētījumu firmas "Latvijas fakti" oktobra pētījuma dati.

Pozitīvāk noskaņoti ir gados jaunāki cilvēki - vecumā no 18 līdz 39 gadiem, kā arī iedzīvotāji ar lielākiem ienākumiem, augstāku izglītību, pārsvarā latvieši.

Latvijas dalībai ES lielāks atbalsts ir starp pilsoņiem, bet nepilsoņi referendumā biežāk balsotu pret. Pirmo reizi šogad pilsoņu skaits, kas referendumā balsotu par, ir pārsniedzis 50% - 52,6%, pret - 32,7%.

Vislielākais atbalsts Latvijas virzībai uz ES ir Zemgalē un Rīgā, negatīvāka attieksme ir Latgalē. 52% lauku iedzīvotāju un 47,8% pilsētu iedzīvotāju referendumā balsotu par iestāšanos ES, bet negatīvi noskaņoti ir 34,7% lauku un 35,7% pilsētu iedzīvotāju.

Oktobrī pieaudzis arī iedzīvotāju atbalsts ES - 53,8% aptaujāto pozitīvi vērtē ES (septembrī - 50,8%), bet kritiska attieksme pret ES ir 38,3% iedzīvotāju, kas ir par 0,8% mazāk nekā septembrī. Konkrētu atbildi nesniedza 7,9% (septembrī 10,1%) respondentu.

Arī uz šo jautājumu pozitīvu atbildi biežāk sniedza gados jauni iedzīvotāji, ar lielākiem ienākumiem, augstāku izglītību, latvieši, Latvijas pilsoņi.

Vispozitīvākā attieksme pret ES ir Zemgales iedzīvotājiem, visnegatīvākā - Latgales iedzīvotājiem. Laukos dzīvojošo respondentu attieksme pret ES kopumā ir nedaudz pozitīvāka nekā pilsētu iedzīvotāju vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!