Ja referendums par Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES) notiktu martā, "par" balsotu 50,2% aptaujāto Latvijas pilsoņu, "pret" balsotu 33,1%, bet savu izvēli vēl nav izdarījuši 16,7% respondentu, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.
Kā pilsoņi balsotu referendumā par ES?

Martā vairāk nekā puse respondentu - 51,9% - atzinuši, ka viņu attieksme pret ES ir kopumā pozitīva, bet 40,9% norādīja, ka tā ir kopumā negatīva.

Salīdzinot pilsoņu un nepilsoņu atbildes, redzams, ka aptaujātie pilsoņi pozitīvu attieksmi pret ES pauduši ievērojami biežāk - 56% - nekā respondenti bez Latvijas pilsonības - 35,4%. Pozitīva attieksme pret ES ir 56% Latvijas pilsoņu, negatīva - 37,7%, bet 6,3% nespēja formulēt savu attieksmi. Starp respondentiem bez Latvijas pilsonības pozitīva attieksme pret ES ir 35,4%, negatīva - 53,8%, bet savu nostāju nespēja formulēt 10,8% aptaujāto.

Gatavību noteikti piedalīties 20.septembra referendumā par Latvijas iestāšanos ES pauduši 47,5% aptaujāto pilsoņu, 36,6% atbildējuši, ka vairāk ticams, ka viņi šajā balsojumā piedalīsies, 6,2% - vairāk ticams, ka nepiedalīsies, 2,7% - noteikti nepiedalīsies, bet 6,9% nevarēja sniegt noteiktu atbildi.

No tiem aptaujas dalībniekiem, kuri patlaban atbalsta Latvijas dalību ES, 21,7% pieļauj, ka viņu viedoklis līdz 20.septembrim varētu mainīties, 73,4% ir pārliecināti par savas izvēles nemainību, bet 4,8% nevarēja sniegt atbildi un šo jautājumu.

No Latvijas dalības ES pretiniekiem tikai 23,1% pieļauj, ka viņu viedoklis varētu mainīties, 66,9% ir pārliecināti par savu izvēli, bet 9,9% uz jautājumu neatbildēja.

Aptauja tika veikta laikā no 6. līdz 18.martam, un tajā ar sertificētās nejaušās izlases metodi kopumā tika aptaujāts 1021 respondents vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Sabiedriskās domas SKDS direktors Arnis Kaktiņš LTV "Panorāmā" atzina, ka šis ir gandrīz lielākais eirooptimistu pieeugums pēdējo gaud laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!