Foto: LETA

Tuvojoties Latvijas kārtai uzņemties Eiropas Savienības (ES) prezidentūru, pieaug Krievijas specdienestu interese, otrdien LNT raidījumā “900 sekundes” sacīja bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) šefs Jānis Kažociņš.

Ir jārēķinās, ka Latvijas Austrumu kaimiņš ir ļoti ieinteresēts, tajā, kas notiek attiecībā uz ES prezidentūru. Interese par Latviju būs, tuvojoties Latvijas kārtai būt par ES prezidējošo valsti, un šīs valsts specdienesti izmantos gan formālās gan neformālās metodes informācijas ieguvei, atzīmēja Kažociņš.

Viņš sacīja, ka ir "konstatēts no Eiropas partneriem", ka katrā gadījumā, kad tuvojas ES prezidentūra, ir ievērojami lielāka Krievijas specdienestu interese.

Viņš atzina: politiķiem ir jāsaprot, ka tādi riski pastāv, un nevajag atklāt savas domas ļoti vienkāršā veidā.

Kažociņš atzina, ka katram Ministru prezidentam ir izteicis brīdinājumus, ka viņam jāņem vērā, ka viņa sarunas noklausās. Arī tagad premjers ļoti labi saprot, ka nevajag runāt lietas pa telefonu, kuras viņš negrib, lai kāds cits dzird, un, ja viņš vēlas ko slepenu runāt, tam izmantojams no eiropiešiem iegādāts īpašs tīkls.

Vaicāts, vai kāds var kliedēt iepriekš Edvarda Snoudena publiskotās informācijas sētās šaubas, ka Amerikas Savienotās Valstis (ASV) izspiegojušas arī Latviju, Kažociņš sacīja: "Tas varētu būt ļoti sarežģīti".

Viņš pauda uzskatu, ka 100% sacīt, ka ārpus SAB sistēmas nevienu Latvijā nenoklausās, nevar.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!