Latvijas izredzes 2006.gadā rīkot NATO galotņu sanāksmi pieaugušas, jo savu kandidatūru atsaukusi Rīgas sāncense Portugāle, ziņo laikraksts “Diena”.
NATO pārstāvji laikrakstam apliecinājuši, ka ASV trešdien vēstnieku sanāksmē izteikusies par nepieciešamību aliansei rīkot divus sammitus - 2006.gadā par NATO militāro pārveidošanu un 2008.gadā ar uzsvaru uz NATO attiecībām ar partneriem. Tas varētu kļūt par nākamo, kad alianse uzņem jaunas valstis, pie durvīm jau stāvot Ukrainai, Horvātijai, Albānijai un Maķedonijai.

NATO amatpersonas skaidrojušas, ka tagad ASV piedāvājumu apspriedīs dalībvalstis un ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shefers vēl neesot noteicis, kad lēmums jāpieņem. Taču tas būšot drīz, jo sammitam jānotiek jau nākamgad un rīkotājiem vajadzīgs laiks.

“Pašlaik izvēle ir starp Rīgu un Briseli, kas vienmēr ir alternatīva katra sammita rīkošanā. Rīgas izredzes ir labas,” laikrakstam teikusi NATO amatpersona, netieši apstiprinot, ka Portugāle vairs nekandidē.

Latvijas vēstnieks NATO Aivis Ronis no sīkiem komentāriem atteicies, norādot, ka notiek diskusijas. Taču no tām rodoties iespaids, ka pieaug vienprātība par Rīgas kandidatūru.

Valdība sammita rīkošanai šā gada budžetā ir rezervējusi 10 miljonus latu.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) pēc vizītes ASV paziņoja, ka ir liela iespēja, ka nākamais NATO sammits notiks Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!