Šā gada pirmajos septiņos mēnešos pieaugusi saslimstība ar seksuāli transmisīvajām slimībām (STS).
Pērn ar sifilisu bija konstatēti 328 saslimšanas gadījumi, savukārt šogad 449, ar gonoreju pērn fiksēja 278 saslimšanas gadījumus, bet šogad oficiāli reģistrēts 241 gadījums, informēja Sabiedrības veselības aģentūras preses sekretāre Ieva Lasmane.

STS centrā atzina, ka saslimšanas gadījumu ar tādām STS slimībām kā gonoreja un hlamīdijas infekcijas patiesais izplatības līmenis ir daudz augstāks nekā reģistrētais, jo daļa pacientu nodarbojas ar pašārstēšanos.

Hlamidiozes izmeklējumi pieaugušajiem ir par maksu un daļa slimnieku nevar atļauties diagnostikas iespējas - ārsti ir spiesti noteikt simptomātisku ārstēšanu. Parasti šajos gadījumos dzimumpartneri netiek izmeklēti un ārstēti, kas nodrošina gonorejas un hlamidiozes strauju izplatību iedzīvotāju vidū.

Ādas un STS centra direktores vietniece Judīte Pirsko paskaidroja, ka saslimstības līmenis ar sifilisu periodiski svārstās. Analizējot saslimstības izmaiņas kopš 1920.gada, var konstatēt, ka ik pa 12 gadiem ir vērojams saslimstības līmeņa pieaugums. Pašreiz saslimstības pieaugumu veicinoši faktori ir tie, ka līdz 2002.gadam sifilisa ārstēšanai medikamentus iegādājās centralizēti, izdalīja tos ārstniecības iestādēm un pacientus ārstēja bez maksas.

Savukārt no pērnā gada sifilisa ārstēšanai Ministru kabineta noteikumi paredzēja, ka pacienti varēs iegādāties medikamentus ar atlaidi, taču neviena farmācijas firma neapgādā aptiekas ar nepieciešamajiem medikamentiem, kuriem ir atlaide. "Pusotru gadu pacientiem pašiem ir jāpērk zāles par pilnu cenu, kas ir astoņi līdz 10 latu, taču tā kā starp slimojošiem ar sifilisu 60 līdz 70% ir bez noteiktas nodarbošanās, tad medikamentu iegāde sagādā problēmas," atzina Pirsko.

Viņa piebilda, ka slimības straujo izplatību veicina arī gadījuma dzimumsakari, kas visbiežāk notiek apreibinošu vielu iespaidā, turklāt jāpiemin arī prostitūtas un narkomānes, kuras nedomā par savu veselību un nelieto prezervatīvu seksa laikā.

STS centrs atgādina, ka visdrošākais veids, kā izsargāties no slimības, ir nemainīt dzimumpartneri, turklāt regulāri ir nepieciešams pārbaudīt savu veselības stāvokli. "Pirms dzimumakta svarīgi ir atcerēties par prezervatīva lietošanu, kas ir vienīgais kontracepcijas veids, kurš izsargā no saslimšanas ar STS," piebilda Pirsko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!