Foto: AFP/Scanpix
Pieaugot ziņojumu skaitam par vilku uzbrukumiem mājlopiem un mājdzīvniekiem, šonedēļ Valsts meža dienesta (VMD) paspārnē esošajā darba grupā tika apspriesta iespēja palielināt pelēču nomedīšanas apjomu 2022./2023. gada medību sezonā, portāls "Delfi" uzzināja VMD.

Šajā medību sezonā pieļaujamais vilku nomedīšanas apjoms ir 280 zvēri, no kuriem līdz 19. oktobrim bija nomedīti 193.

VMD šogad jau ir saņēmis jau 64 apstiprinātus ziņojumus par vilku uzbrukumiem, kuros cietuši 439 mājdzīvnieki. 2021. gadā tika saņemts 51 ziņojums par vilku uzbrukumiem, kuros cieta 182 mājdzīvnieki.

Tādēļ, atsaucoties Latvijas Aitu audzētāju asociācijas iesniegumam par pieaugošo vilku uzbrukumu skaitu mājdzīvniekiem, tika sasaukta darba grupa, kas tika organizēta saskaņā ar pelēkā vilka sugas aizsardzības plāna nosacījumiem. Sanāksmē cita starpā arī uzsvērta nepieciešamība pēc valsts atbalsta vilku postījumu prevencijas pasākumiem un zaudējumu kompensācijām.

VMD šobrīd plāno izskatīt iespēju palielināt vilku nomedīšanas apjomu, kas notiks atbilstoši vilku populācijas stāvokļa novērtējumam.

VMD vēsta, ka lēmums tiks pieņemts saskaņā ar sugas aizsardzības plānā minētajiem rādītājiem, un tikai tad, ja stāsies spēkā darba grupas apspriedē noteiktie kritēriji.

Tāpat VMD atbalsta apspriedes gaitā uzsvērto nepieciešamību steidzami risināt jautājumu par valsts atbalstu vilku postījumu prevencijas pasākumiem un zaudējumu kompensācijām Latvijā, kā tas jau notiek Lietuvā un Igaunijā.

Darba grupas apspriedē piedalījās VMD, LVMI "Silava", Dabas aizsardzības pārvaldes, Vides konsultatīvās padomes, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, Latvijas Meža īpašnieku biedrības, AS "Latvijas valsts meži" un mednieku organizāciju pārstāvji.

Vilks ir dabas sastāvdaļa ar savu vietu Latvijas faunā un ekosistēmā, tādēļ ir nepieciešams veicināt līdzāspastāvēšanu ar vilku populāciju, piebilst VMD.

Tāpat meža dienestā atgādina, ka plēsēju saglabāšana ne vienmēr nozīmē stingru aizsardzības režīmu. Ilgtspējīga savvaļas sugu izmantošana medībās nav pretrunā ar to aizsardzību.

"Delfi" jau rakstīja, ka septembrī VMD kopumā bija saņēmis informāciju par 51 apstiprinātu vilku uzbrukumu un vienu ziņojumu par suņu uzbrukumu. Vilku uzbrukumos ir nogalinātas 203 aitas, četri liellopi, divas kazas un divi suņi. Tāpat ir savainotas 84 aitas, pazudušas 87 aitas un viena kaza.

VMD saņēmis arī vienu ziņojumu par suņu uzbrukumu, kurā nogalinātas divas aitas.

Pēc VMD datiem, visvairāk plēsēju uzbrukumu šogad konstatēts Cēsu novadā – 23 uzbrukumi, Smiltenes novadā – astoņi uzbrukumi, Alūksnes novadā – četri uzbrukumi un Kuldīgas novadā – četri uzbrukumi.

Tāpat VMD atgādina, ka par lielu plēsēju uzbrukumu mājlopiem ziņot vajadzētu pēc iespējas ātrāk, jo speciālistam notikuma vieta jāapskata tajā pašā vai nākamajā dienā, lai pārliecinoši varētu noteikt uzbrucēja sugu.

Ziņot ieteicams, zvanot konkrētās VMD virsmežniecības inženierim medību jautājumos. Var ziņot arī citai VMD amatpersonai vai vietējiem medniekiem, kuri informāciju var nodot tālāk pēc piederības.

VMD ir valsts pārvaldes iestāde, kas atrodas zemkopības ministra padotībā. Dienests uzrauga meža apsaimniekošanu un izmantošanu, medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību un uzkrāj informāciju par mežu un tajā notikušo mežsaimniecisko darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!