Lai arī daudzviet griķi veikalos nav nopērkami un vecie krājumi ir izpirkti, tirgotāji saņēmuši no piegādātājiem griķus, kuru cena būtiski palielinājusies, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" mazumtirgotāju aptauja.

"Nekādu krājumu nav jau sen, bet ir piegādātāju nule atvestie griķi par jaunajam cenām, kas, kā jau piegādātāji solīja, ir krietni augstākas par līdzšinējām. Lai pircējam cenas kāpums nebūtu tik krass, "Maxima" samazināja tirdzniecības uzcenojumu, cerot, ka pēc neilga laika ažiotāža kritīsies un arī piegādātāji atradīs iespēju savas cenas necelt tik krasi," norādīja "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš.

"Valdo" griķu paka, kas agrāk maksāja 1,19 latus, tagad maksā 1,99 latus, kas nozīmē 67% cenas kāpumu, lai gan piegādātāja cena kāpa ievērojami vairāk. Taču ilgi šāda cenu pieauguma slāpēšana uz tirgotāju rēķina nebūs iespējama.

Arī SIA "Palink" operatīvās darbības direktore Dace Zundure atzīst, ka Latvijas iedzīvotāji, gatavojoties cenu kāpumam, griķus "Iki" un "Cento" veikalos ir izpirkuši. "Piegādātāji, sākot ar 20.septembri, palielinājuši to cenu vidēji par 47%-58%."

"Palink" sākotnēji piedāvātajai cenai nepiekrita, tāpēc griķi "Palink" veikalos nebija pieejami. Patlaban vienošanās ar atsevišķiem piegādātājiem ir panākta un ar šī gada 28.septembri tie atkal būs nopērkami "Iki" un "Cento" veikalos.

Savukārt zīmola "Elvi" sabiedrisko attiecību vadītāja Vineta Grigāne-Drande norāda, ka paziņojumus par cenu celšanu dažādiem graudaugu produktiem ir iesūtījuši divi piegādātāji - abi piegādātāji cenu ir pacēluši septembra pirmajā pusē. Cenu kāpums ir bijis ļoti atkarīgs no konkrētā griķu veida, dažiem fasētajiem griķiem tas pat pārsniedzis 100%, tomēr vēl arvien ir piegādātāji, kas cenu griķiem nav cēluši.

"Lai arī piegādātāji gan nav sūtījuši oficiālus paziņojumus par produkcijas deficītu, novērojumi liecina, ka daudzviet griķi patlaban veikalos nav nopērkami, tie tiek piegādāti nelielās partijās un ļoti ātri pazūd no veikalu plauktiem," sacīja Grigāne-Drande.

Tāpat viņa norāda, ka visstraujāk griķus izpērk tajos veikalos, kas atrodas lielākās pilsētās, savukārt lauku apvidos esošajos veikalos "Elvi" pieprasījums pēc griķiem nav tik liels.

Kā ziņots, pēdējo nedēļu laikā gan Latvijā, gan Lietuvā un Igaunijā iedzīvotāji sākuši strauji izpirkt griķus, uztraucoties par to cenu kāpumu un iespējamo deficītu, kāds jau piemeklējis Krieviju. Veikalos griķu cena pieaugusi dubulti - no vidēji 99 santīmiem līdz 1,5 latiem. Atsevišķu datu par griķu patēriņu nav, tomēr saskaņā ar Centrālās Statistikas pārvaldes datiem visu putraimu patēriņš - griķu, mannas, miežu u.c. - 2009.gadā ir bijis 10 000 tonnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!