Jaunā Eiropas Savienības (ES) enerģētikas tirgus sakārtošanas pakete, kuru trešdien prezentēja Eiropas Komisija (EK), būs labvēlīga Baltijas valstīm, preses brīfingā sacīja EK enerģētikas komisārs Andris Piebalgs.
"Tas būs ļoti labvēlīgi Baltijas valstīm," sacīja komisārs. Viņš norādīja, ka jaunie noteikumi veicinātu investīciju piesaisti Baltijas valstu un Polijas kopīgajam atomelektrostacijas projektam, kā arī veicinātu starpsavienojumu veidošanu starp Baltijas valstīm un Zviedriju.

"Enerģētika ir mūsu ekonomikas virzītājspēks, mums ir jāizdara pareizā izvēle, lai Eiropā būtu labklājība un zemi izmeši, mums ir vajadzīga lielāka enerģētikas drošība un mums jānodrošina vairāk enerģijas par taisnīgu cenu," preses brīfingā uzsvēra EK prezidents Žozē Manuels Durau-Barrozu.

EK priekšlikumos galvenā uzmanība pievērsta patērētāju izvēles brīvībai, godīgākām cenām, tīrākai enerģijai un piegādes drošībai. Komisija ierosina vairākus pasākumus, kuri papildina jau spēkā esošos noteikumus.

Priekšlikumos ietverta ražošanas un piegādes nošķiršana no pārvaldes tīkliem. Šim nolūkam būs jānodala tīkla īpašumtiesības un ekspluatācija, proti, viens un tas pats uzņēmums nevarēs vienlaikus būt pārvades tīkla īpašnieks un nodarboties ar enerģijas ražošanu un piegādi.

"Ja uzņēmums pārdod elektrību un gāzi un tai pat laikā viņam arī pieder tīkls, tam ir visi stimuli nodrošināt, lai tā konkurenti nevarētu piekļūt tā elektrotīklam," komisijas iniciatīvu skaidroja EK prezidents.

Priekšlikumos ir paredzēti arī pasākumi, lai nodrošinātu, ka trešo valstu uzņēmumiem, kuri vēlas iegūt nozīmīgu daļu vai pat kontroli ES tīklā, ir uzskatāmi un nepārprotami jāatbilst tām pašām nošķiršanas prasībām, kādas noteiktas ES uzņēmumiem.

Tomēr Barrozu uzsvēra, ka EK grib veidot ne tikai viengabalainu un vienotu ES enerģētikas vienoto tirgu, bet vēlas, lai tirgus būtu arī atklāts.

Komisija ierosina padarīt efektīvākus nacionālo valstu regulatorus, palielinot to pilnvaras un padarot tos neatkarīgākus. EK arī ierosina veicināt pārrobežu sadarbību, izveidojot pārvades sistēmu operatoru Eiropas tīklu.

Par direktīvas projektu vēl jāpanāk vienošanās ar EP un ar ES dalībvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!