Foto: F64
Eiropas Savienības attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs, kurš iepriekš minēts starp iespējamajiem Valsts prezidenta amata kandidātiem, norāda, ka noteikti nevēlas kandidēt uz šo amatu.

"Neesmu kandidāts šajās vēlēšanās," piektdien žurnālistiem uzsvēra Piebalgs.

Komisārs skaidroja, ka Valsts prezidenta amatam nepieciešams īpašs aicinājums, tādēļ viņš domā, ka nav piemērots šim amatam.

Tāpat Piebalgs darīja zināmu, ka negrasās pārtraukt esošo darbu komisāra amatā, kaut arī tas prasa daudz pārvietoties un ir diezgan nogurdinošs.

"Jāpabeidz darbs Briselē, kur plānoju būt līdz 2014.gadam. Pēc tam var domāt par iesaistīšanos Latvijas iekšpolitikā vai ārpolitikā," sacīja Piebalgs.

Jau ziņots, ka pašreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers paziņojis par vēlmi atkārtoti kandidāt uz šo amatu.

Saeimā pārstāvēto partiju pārstāvji neoficiāli minējuši, ka iespējamie kandidāti augstajam amatam varētu būt arī Piebalgs, valsts kontroliere Inguna Sudraba, Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš (TP), bijušais Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis, Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits un citi.

Saskaņā ar Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu kandidatūras Valsts prezidenta amatam iesniedzamas Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 50 dienas un ne vēlāk kā 45 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām.

Prezidenta amata kandidāti ir jānosauc no šā gada 19.maija līdz 24.maijam, bet parlamenta Prezidijam no 29.maija līdz 8.jūnijam jāsasauc Saeimas sēde šī jautājuma lemšanai.

Valsts prezidentam Zatleram prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 2011.gada 7.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!