Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) attīstības komisārs Andris Piebalgs ir šokēts par Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) lēmumu atkāpties no amata un uzskata, ka valdībai vajadzēja turpināt strādāt.

"Es esmu šokēts, jo es to nekādā gadījumā negaidīju. (..) Tas, kas notika ar universālveikala jumta iebrukšanu ir šokējoši un traģiski - par to nav šaubu. Bet es neredzu, vai tas būtu pietiekams iemesls, lai valdība šajā brīdī atkāptos," aģentūrai LETA norādīja Piebalgs.

Viņa skatījumā, valdībai vajadzēja koncentrēties turpināt strādāt un mēģināt vispirms palīdzēt tiem cilvēkiem, kuri traģēdijā ir cietuši, un viņu ģimenēm. Otrkārt, mēģināt strādāt, lai atrastu, kāpēc tas notika un kuri ir vainīgie. Treškārt, darīt visu, lai nekad tādi gadījumi vairāk neatkārtotos.

Vaicāts, vai premjers ir pieņēmis kļūdainu lēmumu, Piebalgs atbildēja, ka nevar to šādā veidā vērtēt, jo Dombrovska lēmums ir viņa paša politiskā atbildība. Komisārs uzsvēra, ka ir ļoti augstās domās par Ministru prezidentu, bet kā Latvijas pilsonis Piebalgs vēlas nevis valdības krīzi, bet valdību, "kas mani stiprina".

Nākamā premjera nominēšana ir Valsts prezidenta Andra Bērziņa kompetence, savukārt Dombrovskis paliks Piebalga favorīts jebkurā gadījumā - gan pie atkārtotas nominēšanas, gan citā situācijā. Nepieciešams panākt, lai jaunas valdības veidošana notiek bez liekas vilcināšanās, skaidroja komisārs.

Taujāts par iespēju viņam pašam kļūt par nākamās valdības vadītāju, Piebalgs atbildēja, ka "pirmkārt, mani neviens neaicina, un es neesmu Latvijas politikā, tāpēc domāju, ka esmu ārpus šādu kandidatūru loka".

Kā ziņots, uzņemoties politisko atbildību par traģēdiju Zolitūdē, Dombrovskis paziņoja par demisiju. Viņš uzskata, ka pašreiz ir nepieciešama jauna valdība, kurai ir skaidrs Saeimas vairākuma atbalsts un kura ar jaunu uzticības mandātu spēs risināt valstī esošās problēmas. Dombrovskis valdību vada kopš 2009.gada marta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!