Foto: LETA

Lai arī tiesa ceturtdien nosprieda, ka Latvijas TV programmu lokā varēs atgriezties pieci Krievijas televīzijas kanāli, Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) piektdienas rītā pieņēmusi lēmumu tos aizliegt, sociālajā tīklā "Twitter" paziņojis NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Viņš norādījis, ka lēmums pamatots ar to, ka Latvijā nedrīkst darboties programmas, kuras reģistrētas valstīs, kas apdraud citu valstu teritoriālo neatkarību.

NEPLP lēmums skar kanālus "THT-Comedy", "THT4 International", "FRIDAY International", "KHL TV channel" un "TNT Music".

Savā ierakstā Āboliņš uzsvēris, ka Latvijai nav jāpiedalās Ukrainas kara finansēšanā.

"Atgriezties Latvijā programmas varēs, kad Krievija izvedīs karaspēku no Ukrainas un atbrīvos okupētās teritorijas, tajā skaitā Krimu," raksta NEPLP priekšsēdētājs.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pamatojoties uz grozījumiem likumā, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome 6. jūnija rītā nolēma aizliegt Latvijā izplatīt 80 Krievijā reģistros iekļautus televīzijas kanālus, kas līdz šim bija pieejami Latvijas skatītājiem.

Lēmums balstīts uz jauno likuma normu, kas paredz, ka Latvijā nedrīkst darboties programmas, kas reģistrētas valstī, kas apdraud citas valsts teritoriālo integritāti un neatkarību. Lēmums stājās spēkā 9. jūnijā un būs spēkā līdz brīdim, kamēr Krievija pārtrauks karadarbību Ukrainā un atdos Krimu.

Tāpat NEPLP lēmusi izsniegt apraides atļauju televīzijas programmai "Doždj" ("Дождь"/"TV Rain"), kas turpmāk tiks pārraidīts no Rīgas. "Doždj" Latvijā reģistrēto TV programmu sarakstā ir no 9. jūnija.

NEPLP jau iepriekš, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, pieņēma virkni lēmumu, aizliedzot Latvijā rādīt galvenos Kremļa propagandas kanālus gan televīzijā, gan interneta vidē.

7. martā tika pieņemts lēmums aizliegt 18 ar "Gazprom Media" saistītu TV kanālu retranslāciju. Šāds lēmums tika pieņemts, jo tie tieši vai netieši pieder Krievijā reģistrētajai akciju sabiedrībai "Gazprombank" un attiecībā uz kuru ASV Ārvalstu aktīvu kontroles birojs šogad februārī noteicis sankcijas, informē padome.

Līdz ar 6. jūnijā pieņemto lēmumu Latvijā vairs netiek pārraidīts neviens Krievijā reģistrēts TV kanāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!