Iļģuciema sieviešu cietumā, kas ir vienīgā sieviešu ieslodzījuma vieta Latvijā, ieslodzītajām sievietēm kopš 1997. gada piedzimuši 23 bērni, informēja ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Vitolds Zahars.
Visvairāk - 7 bērni - piedzimuši 1997. gadā, 1998. gadā nebrīvē dzimuši 5 bērni, 1999. - 3, bet pērn - 6 mazuļi. Šogad bērni piedzimuši divām ieslodzītajām. Pēc piedzimšanas bērni līdz 4 gadu vecumam uzturas pie ieslodzījuma vietas esošajā bērnunamā un mātes viņus tur regulāri varot apmeklēt.

"Ir bijuši gadījumi, kad lietderīgāk - nošķirt vispār mazuli un neļaut mātei kontaktēties ar viņu. Reizēm mātes ir nodzērušās un nopīpējušās, un bērnam nekā laba nevar dot, tikai traucē bērnunama darbiniekiem," norādīja Zahars.

Iļģuciema sieviešu cietuma vadītāja Lilija Bašlakova pastāstīja, ka šobrīd cietuma bērnu namā atrodas 9 bērni līdz 4 gadiem, no tiem - četri zīdaiņi, kurus mātes baro ar krūti, dzīvojot ar viņiem vienā telpā. Kad bērnu vairs nevajag barot ar krūti, mātei ir tiesības viņu apmeklēt divas reizes dienā, un, kā pastāstīja Bašlakova, mātei un bērnam ir nodrošināta brīva saskarsme.

Kad bērns sasniedz četru gadu vecumu, viņš no cietuma bērnu nama tiek pārvests uz kādu citu pilsētas bērnu namu vai arī nodots ieslodzītās mātes radinieku aizgādībā. Šobrīd Ilģuciemā atrodas 418 sievietes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!