Foto: F64
Pēdējos piecos gados Latvijā ir strauji attīstījusies audžuģimeņu kustība un Audžuģimenēs uzņemto bērnu skaits kopš 2008.gada ir dubultojies, portālu “Delfi” informēja Labklājības ministrijā (LM).

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) apkopotā informācija liecina, ka 2008.gadā audžuģimenēs auga 588 bērni, bet 2009.gadā - jau 758 bērni. 2010. gadā audžuģimenēs uzņemto bērnu skaits bija 884, bet 2011.gadā tas pirmo reizi pārsniedza tūkstoti - 1099 bērni, bet 2012.gadā - 1155 bērni.

Pašlaik Latvijā ir 568 audžuģimenes, 530 no tām uzturas bērni. Šā gada maijā audžuģimenēs uzturējās 1179 bērni.

Audžuģimenes statuss 2012.gadā atņemts 51, bet šogad - 10 ģimenēm.

 Neraugoties uz pozitīvajām tendencēm, LM atzīst, ka audžuģimeņu skaits joprojām nav pietiekams.

Tāpat audžuģimeņu kustība visā Latvijā nav attīstījusies vienmērīgi, tāpēc LM aicina cilvēkus, kuri apsver iespēju kļūt par audžuģimeni vai jau pieņēmuši šo lēmumu, sazināties ar VBTAI vai savas dzīvesvietas bāriņtiesu, lai iegūtu detalizētāku informāciju par iecerēto soli.

Lai pretendētu uz audžuģimenes statusu, cilvēkam vai laulātam pārim jābūt vecumā no 25 līdz 60 gadiem. Sākumā jāvēršas dzīvesvietas bāriņtiesā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, jāuzraksta iesniegums par audžuģimenes statusa piešķiršanu, kā arī jāiesniedz ārsta izziņa par veselības stāvokli. Bāriņtiesa izskatīs dokumentus, izpētīs cilvēka vai laulāto dzīves apstākļus, kā arī motivāciju un spējas audzināt bērnu.

Mēneša laikā bāriņtiesa sniegs atzinumu par cilvēka vai pāra piemērotību audžuģimenes pienākumu veikšanai. Potenciālajai audžuģimenei piedāvās bezmaksas apmācību, pēc mācību kursa beigām notiks pārrunas. Tad bāriņtiesa pieņems lēmumu par audžuģimenes statusa piešķiršanu vai atteikumu piešķirt audžuģimenes statusu.

Kad piešķirts audžuģimenes statuss, informāciju par audžuģimeni iekļauj audžuģimeņu reģistrā. Informāciju par audžuģimenēm, kas var uzņemt bērnus, ik mēnesi publicē VBTAI interneta vietnē www.bti.gov.lv/lat/arpusgimenes_aprupe/audzugimene/.

Kopš 11.maija reģionos notiek arī jauno audžuģimeņu pavasara apmācības. Šogad topošo audžuģimeņu apmācības notiks Rīgā, Valmierā, Liepājā un Daugavpilī.

Kopumā 51 cilvēks vai ģimene izteikuši gatavību iesaistīties audžuģimeņu kustībā un nokārtojuši nepieciešamos dokumentus. Pēc apmācību sekmīgas pabeigšanas ģimenēm būs iespēja iegūt audžuģimenes statusu.

Audžuģimeņu apmācības LM organizē divreiz gadā - pavasarī un rudenī.

LM atgādina, ka audžuģimene ir viena no bērnu ārpusģimenes aprūpes formām, kas ir iespējami pietuvināta ģimenes aprūpes modelim un ļauj bez vecāku gādības palikušiem bērniem apgūt nepieciešamās iemaņas, dzīvojot ģimeniskā vidē.

Audžuģimene no valsts budžeta saņem atlīdzību  - 80 latus mēnesī - neatkarīgi no audzināšanā nodoto  bērnu skaita. Vairākās pašvaldībās par šo pienākumu ir noteikta papildu piemaksa, piemēram, Rīgā tā sasniedz 150 latus mēnesī.

Savukārt pabalsts bērna uzturam, ko izmaksā par katru bērnu, nedrīkst būt mazāks nekā valstī noteiktie minimālie uzturlīdzekļi - 50 lati līdz bērna septiņu gadu vecumam un 60 lati no septiņiem līdz 18 gadiem.

Pašvaldības pienākums ir nodrošināt audžuģimenei sociālā darbinieka atbalstu un palīdzību problēmu risināšanā. Savukārt VBTAI nodrošina psiholoģiskās palīdzības, informatīvā un metodiskā atbalsta sniegšanu audžuģimenēm, kā arī audžuģimeņu apmācību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!