Foto: F64
Pēdējo piecu gadu laikā par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem un par nelikumīgām darbībām ar automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanas ierīcēm nav notiesāta neviena persona. Par šajos pantos minētajiem pārkāpumiem aizdomās tur Ivaru Poikānu jeb Neo.

Tiesu informācijas sistēmas nodaļas pārvaldes vecākā referente Ina Degle portālu "Delfi" informēja, ka Tiesu informatīvajā sistēmā nav ziņu par to, ka laika periodā no 2005.gada 1.janvāra līdz 2010.gada 20. maijam pēc šiem Krimināllikuma pantiem kāds būtu notiesāts.

Pēc līdzīgiem pantiem iepriekšējos gados izskatītais vairākas lietas. Piemēram, 2006.gadā ir pieņemts lēmums par lietas izbeigšanu pret vienu personu, kura bija apsūdzēta par patvaļīgu piekļūšanu automatizētai datu apstrādes sistēmai, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā vai izraisījis smagas sekas. Savukārt kāda cita persona pēc šī panta trešās daļas par patvaļīgu piekļūšanu valsts informācijas sistēmām pērn sodīta ar 1800 latu naudas sodu.

Savukārt par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju notiesāta un ar piespiedu darbu vēl kāda persona.

Jau vēstīts, ka policija pagājušajā otrdienā VID EDS datu noplūdes lietā aizturēja Latvijas Universitātes pētnieku Ilmāru Poikānu. Informācija par iespējamo Neo aizturēšanu medijos parādījās trešdien, kad nāca klajā ziņas par kratīšanu "De facto" žurnālistes Naglas mājās. Ekonomikas policija žurnālistes mājās kratīšanu veikusi, uzskatot, ka viņai ir informācija par Neo. Policija izņēmusi žurnālistes privāto datoru un citus datu nesējus.

Par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!