Foto: Le
"Pamēģiniet nodot asinsanalīzes bez dokumentiem," rosina Vitālijs. Tas viņam jādara regulāri, jo ir nopietna vairogdziedzera slimība, bet – medicīnas iestādēs vajadzīgs personu apliecinošs dokuments. Vitālijam tāda nav piekto gadu. Viņš ir Latvijā dzīvojošs Krievijas pilsonis, kuram Krievijas pases derīguma termiņš iztecējis. Uzturēšanās atļauja – liegta. Arī izraidīts Vitālijs netiek, jo Latvija atteikusies viņu izdot Krievijai kriminālvajāšanai. Aprakstot savu ikdienu Latvijā, Vitālijs atzīst, ka bieži jūtas kā invalīds, jo daudzas darbības viņa vietā jāveic citiem.

Ar Vitāliju (vārds mainīts) tikos maija beigās Rīgā, advokātu birojā "Rusanovs & Partneri", kas pārstāv vīrieša intereses, un daļa izdevumu ir uz biroja rēķina. Viņš ir vidējas miesasbūves vīrietis labākajos gados. Brūni iededzis, ģērbies klasiskā stilā ieturētā debeszilā džemperī. Sazinājāmies krieviski. Vitālijs atvainojās, ka 13 Latvijā nodzīvoto gadu laikā latviski runāt nav iemācījies.

Vairogdziedzera slimības dēļ Vitālijam regulāri jānodod asinsanalīzes. Atkarībā no rezultātiem ārstējošais ārsts Krievijā, konsultējot "Skype", izvēlas piemērotāko medikamentu terapiju. Zāles nopērk pazīstami cilvēki Krievijā un atved uz Latviju. "Pamēģiniet aiziet un nodot analīzes bez dokumentiem: "Labdien, vēlos nodot analīzes!" [..] Kā man tas izdodas? Ai, lūk, nedrīkst. Citreiz glābj maska, jo ir kovids un var redzēt tikai acis. Līdz šim tiku cauri ar bankas klienta kontu. Pierakstos attālināti. Tur jau mani zina. Es tur eju kā uz darbu," ar humoru un reizē ironiju teic vīrietis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!