Finanšu ministra Oskara Spurdziņa (TP) vadītā darba grupa piedāvā nekustamā īpašuma nodokli noteikt no 0,1% līdz 1,5% no īpašuma kadastrālās vērtības, dodot pašvaldībām tiesības lemt par konkrētas nodokļa likmes piemērošanu.
Šādi priekšlikumi tapuši, izvērtējot nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības aktualizācijas iespējamo ietekmi uz nodokļa maksājumiem.

Iespēja piemērot zemāko likmi - 0,1% no zemes kadastrālās vērtības - ļaus nodrošināt iedzīvotāju aizsardzību pret būtisku nodokļa sloga palielināšanu, ziņojumā valdībai norāda darba grupa.

Piemēram, Jūrmalā maksimālā nodokļa summa par apbūvētu zemes vienību, uz kuras atrodas individuālā dzīvojamā māja, patlaban ir 900 lati. Ar nemainīgu nodokļa likmi 1,5% 2008.gadā nodoklis par šo pašu zemes vienību pieaugtu 3,7 reizes un būtu 3375 lati. Ar 0,1% nodokļa likmi nodokļa maksājums būs 289 lati.

Lēmums par konkrētas likmes piemērošanu būs jāpieņem pašvaldībai, izvērtējot nosakāmā nodokļa samērojamību ar iepriekšējā gada maksājumiem.

Saskaņā ar provizoriskiem kadastrālās vērtības aktualizācijas rezultātiem vidēji vislielākais zemes vērtības pieaugums konstatēts Rīgā - 5,5 reizes, Garkalnes pagastā - piecas reizes, Jūrmalā un Carnikavas pagastā - četras reizes, Mārupes pagastā - 3,5 reizes, Ķekavas un Stopiņu pagastā - trīs reizes.

Individuālās un daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apbūves zemes kadastrālā vērtība dažādu Latvijas pašvaldību teritorijās un pat vienas pašvaldības atsevišķās zemes vērtību zonās ir atšķirīga. Tādēļ arī nodokļa lielums par zemi zem līdzīgām individuālajām dzīvojamām mājām dažādās Latvijas vietās var atšķirties pat simtiem reižu.

Darba grupa arī vienojusies ierosināt pagaidām neatbalstīt dzīvojamo māju aplikšanu ar nodokli, vienlaikus atzīstot, ka šī jautājuma izpēte būtu jāturpina.

Valdība par darba grupas priekšlikumiem spriedīs nākamnedēļ - 17.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!